Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sveča (foto: Steve Theaker / Pixabay)
Sveča | (foto: Steve Theaker / Pixabay)

Po zgledu Janeza Krstnika smo lahko svetilka, ki vodi k luči

Svet | 17.12.2023, 18:34 Tone Gorjup

Papež Frančišek je na tretjo adventno nedeljo, ki jo imenujemo tudi nedeljo veselja, v središče opoldanskega nagovora postavil Janeza Krstnika. Ta je rojakom svojega časa govoril o luči, ki prihaja, nas odrešuje, razsvetljuje in osvobaja. Tudi nam govori o tej luči in nas uči, da smo s svojim življenjem, če je v harmoniji z Božjo milostjo, lahko drugim svetilka, ki jim bo pomagala najti Jezusa.

Papež je po molitvi znova obsodil vojne, ki divjajo po svetu, zlasti v Sveti deželi. Pozval je k končanju vseh spopadov in k molitvi, še posebej za vernike, ki so se zatekli v katoliško župnijo Svete družine v Gazi. Tam sta bila v včerajšnjem izraelskem napadu ubiti mama in hčerka, precej je bilo ranjenih.

Papež o Janezu Krstniku

Janez Krstnik, prerok, je bil po besedah papeža poslan, da bi pričeval o luči. Vprašal se je, kakšno je Janezovo pričevanje, kakšno luč nam prinaša? Janez Krstnik je bil izjemen človek. Ljudje so prihajali, da bi ga slišali. Prevzela jih je njegova pokončnost, njegovo zgledno življenje, neposrednost, resnicoljubnost; tudi strogost. Pripovedoval jim je o Mesiji, ki so ga vsi pričakovali. Pri tem je jasno povedal, da je samo njegov glasnik. Tisti, ki bo prišel, je luč; On prinaša življenje, odrešuje, osvobaja, ozdravlja in razsvetljuje.

Janez Krstnik je le glas, ki vodi druge k Besedi z veliko začetnico, je svetilka, služabnik, ki opozarja, naj pripravimo pot Gospodu.

Sporočilo Janeza Krstnika za današnji čas

Papež Frančišek nam je zadnjega med preroki postavil za zgled z besedami: »Bratje in sestre, zgled Janeza Krstnika nas uči vsaj dvoje. Prvič, da se sami ne moremo rešiti: samo v Bogu najdemo luč življenja. Drugič, da je lahko vsak od nas s služenjem, skladnostjo, ponižnostjo, z življenjem v sodelovanju z Božjo milostjo svetilka, ki sveti in pomaga drugim najti pot, na kateri se srečajo z Jezusom.«

Papež nas je povabil, naj se vprašamo, kako smo lahko vsak v svojem okolju v teh dneh pred božičem Kristusova priča? Kako lahko v vsakdanjem ravnanju, govorjenju in življenju pričujemo za Jezusa, da bi ga ob nas tudi drugi spoznali in se ga veselili. Marija, ki je ogledalo svetosti, naj nam pomaga, da bomo izžarevali Jezusa, luč, ki prihaja na svet, je še dejal papež.

Svet
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...