Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Sveča (foto: Steve Theaker / Pixabay)
Sveča | (foto: Steve Theaker / Pixabay)

Po zgledu Janeza Krstnika smo lahko svetilka, ki vodi k luči

Svet | 17.12.2023, 18:34 Tone Gorjup

Papež Frančišek je na tretjo adventno nedeljo, ki jo imenujemo tudi nedeljo veselja, v središče opoldanskega nagovora postavil Janeza Krstnika. Ta je rojakom svojega časa govoril o luči, ki prihaja, nas odrešuje, razsvetljuje in osvobaja. Tudi nam govori o tej luči in nas uči, da smo s svojim življenjem, če je v harmoniji z Božjo milostjo, lahko drugim svetilka, ki jim bo pomagala najti Jezusa.

Papež je po molitvi znova obsodil vojne, ki divjajo po svetu, zlasti v Sveti deželi. Pozval je k končanju vseh spopadov in k molitvi, še posebej za vernike, ki so se zatekli v katoliško župnijo Svete družine v Gazi. Tam sta bila v včerajšnjem izraelskem napadu ubiti mama in hčerka, precej je bilo ranjenih.

Papež o Janezu Krstniku

Janez Krstnik, prerok, je bil po besedah papeža poslan, da bi pričeval o luči. Vprašal se je, kakšno je Janezovo pričevanje, kakšno luč nam prinaša? Janez Krstnik je bil izjemen človek. Ljudje so prihajali, da bi ga slišali. Prevzela jih je njegova pokončnost, njegovo zgledno življenje, neposrednost, resnicoljubnost; tudi strogost. Pripovedoval jim je o Mesiji, ki so ga vsi pričakovali. Pri tem je jasno povedal, da je samo njegov glasnik. Tisti, ki bo prišel, je luč; On prinaša življenje, odrešuje, osvobaja, ozdravlja in razsvetljuje.

Janez Krstnik je le glas, ki vodi druge k Besedi z veliko začetnico, je svetilka, služabnik, ki opozarja, naj pripravimo pot Gospodu.

Sporočilo Janeza Krstnika za današnji čas

Papež Frančišek nam je zadnjega med preroki postavil za zgled z besedami: »Bratje in sestre, zgled Janeza Krstnika nas uči vsaj dvoje. Prvič, da se sami ne moremo rešiti: samo v Bogu najdemo luč življenja. Drugič, da je lahko vsak od nas s služenjem, skladnostjo, ponižnostjo, z življenjem v sodelovanju z Božjo milostjo svetilka, ki sveti in pomaga drugim najti pot, na kateri se srečajo z Jezusom.«

Papež nas je povabil, naj se vprašamo, kako smo lahko vsak v svojem okolju v teh dneh pred božičem Kristusova priča? Kako lahko v vsakdanjem ravnanju, govorjenju in življenju pričujemo za Jezusa, da bi ga ob nas tudi drugi spoznali in se ga veselili. Marija, ki je ogledalo svetosti, naj nam pomaga, da bomo izžarevali Jezusa, luč, ki prihaja na svet, je še dejal papež.

Svet
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...