Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (foto: Nadškofija Ljubljana)
Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Sporočilo nadškofije Ljubljana: Razpustitev Skupnosti Loyola

Slovenija | 15.12.2023, 11:30 Alen Salihović

Sestram Skupnosti Loyola so včeraj v Ljubljani predstavili odlok Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Zaradi resnih težav, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja, je dikasterij izdal odlok o razpustitvi Skupnosti Loyola, so sporočili iz Nadškofije Ljubljana.

Sporočilo nadškofije Ljubljana objavljamo v celoti

Včeraj, 14. decembra 2023, so v Ljubljano prišli p. Amedeo Cencini FCC kot papeški delegat ter njegova sodelavca s. Marisa Adami SFF in p. Viktor Papež OFM. Sestram Skupnosti Loyola, ki so prišle na nadškofijo, in tistim, ki so bile povezane preko spleta, so predstavili odlok Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Ob 25-letnici potrditve konstitucij Skupnosti Loyola je leta 2019 ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM želel opraviti vizitacijo v Skupnosti Loyola. Ob zaključku vizitacije februarja 2020 je z rezultati seznanil pristojni rimski dikasterij.

Dikasterij je glede na to, da je imela Skupnost Loyola svojo generalno hišo v Rimu, zadevo predal rimski škofiji. Imenovan je bil komisar, ki je po večkratnih pogovorih z vsemi sestrami napisal sklepno poročilo, ki je bilo septembra 2022 preko Apostolske nunciature poslano na dikasterij. Ta je 20. oktobra 2023 zaradi resnih težav, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja, izdal odlok o razpustitvi Skupnosti Loyola.

Dikasterij je določil, da se mora odlok izvršiti v enem letu.

Povabljeni smo k molitvi za sestre in vse, ki so povezani s skupnostjo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.