Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (foto: Nadškofija Ljubljana)
Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Sporočilo nadškofije Ljubljana: Razpustitev Skupnosti Loyola

Slovenija | 15.12.2023, 11:30 Alen Salihović

Sestram Skupnosti Loyola so včeraj v Ljubljani predstavili odlok Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Zaradi resnih težav, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja, je dikasterij izdal odlok o razpustitvi Skupnosti Loyola, so sporočili iz Nadškofije Ljubljana.

Sporočilo nadškofije Ljubljana objavljamo v celoti

Včeraj, 14. decembra 2023, so v Ljubljano prišli p. Amedeo Cencini FCC kot papeški delegat ter njegova sodelavca s. Marisa Adami SFF in p. Viktor Papež OFM. Sestram Skupnosti Loyola, ki so prišle na nadškofijo, in tistim, ki so bile povezane preko spleta, so predstavili odlok Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Ob 25-letnici potrditve konstitucij Skupnosti Loyola je leta 2019 ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM želel opraviti vizitacijo v Skupnosti Loyola. Ob zaključku vizitacije februarja 2020 je z rezultati seznanil pristojni rimski dikasterij.

Dikasterij je glede na to, da je imela Skupnost Loyola svojo generalno hišo v Rimu, zadevo predal rimski škofiji. Imenovan je bil komisar, ki je po večkratnih pogovorih z vsemi sestrami napisal sklepno poročilo, ki je bilo septembra 2022 preko Apostolske nunciature poslano na dikasterij. Ta je 20. oktobra 2023 zaradi resnih težav, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja, izdal odlok o razpustitvi Skupnosti Loyola.

Dikasterij je določil, da se mora odlok izvršiti v enem letu.

Povabljeni smo k molitvi za sestre in vse, ki so povezani s skupnostjo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...