Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Drinske mučenke (foto: SŠK)
Drinske mučenke | (foto: SŠK)

Obhajamo god blaženih Drinskih mučenk

Slovenija | 15.12.2023, 11:15 Alen Salihović

Obhajamo god blaženih drinskih mučenk. V župniji Šmarjeta, ki je rojstni kraj mučenke bl. s. Krizine Bojanc, je to dan celodnevnega čaščenja. Zjutraj ob 8.00 je bila sveta maša, ves dan je izpostavljeno Najsvetejše za skupno ali osebno molitev. Popoldne ob 17.00 bosta sklep čaščenja in slovesna sveta maša. Tudi nedeljska sveta maša bo posvečena spominu in godu drinskih mučenk.

Sredi druge svetovne vojne, decembra leta 1941, so četniki odpeljali pet redovnic v 65 km oddaljen Goražd ob reki Drini, kjer so 15. decembra umrle mučeniške smrti.

V Cerkvi na Slovenskem se še posebej spominjamo s. Krizine Bojanc, ki izhaja iz Zbur pri Šmarjeti in s. Antonije Fabjan, ki je bila rojena in je otroštvo preživela v Malem Lipju pri Žužemberku. Obe sta vstopili v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni in sta svoje poslanstvo opravljali v Sarajevu, kjer sta skupaj s svojimi sosestrami sloveli predvsem po dobrodelnosti do vseh bližnjih, ne glede na njihovo narodno in versko pripadnost.

Sredi druge svetovne vojne, decembra leta 1941, so jih četniki odpeljali v 65 km oddaljen Goražd ob reki Drini, kjer so 15. decembra raje izvolile smrt, kot da bi izgubile svojo čistost in devištvo, ki so ga kot redovnice podarile Kristusu. En dan po njihovem mučeništvu so jih vojaki vrgli v Drino, ki je odnesla njihove zemeljske ostanke.

24. septembra 2011 jih je v imenu papeža Benedikta XVI. v Sarajevu za blažene razglasil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za svetnike.

Vir: Katoliška cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...