Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Drinske mučenke (foto: SŠK)
Drinske mučenke | (foto: SŠK)

Obhajamo god blaženih Drinskih mučenk

Slovenija | 15.12.2023, 11:15 Alen Salihović

Obhajamo god blaženih drinskih mučenk. V župniji Šmarjeta, ki je rojstni kraj mučenke bl. s. Krizine Bojanc, je to dan celodnevnega čaščenja. Zjutraj ob 8.00 je bila sveta maša, ves dan je izpostavljeno Najsvetejše za skupno ali osebno molitev. Popoldne ob 17.00 bosta sklep čaščenja in slovesna sveta maša. Tudi nedeljska sveta maša bo posvečena spominu in godu drinskih mučenk.

Sredi druge svetovne vojne, decembra leta 1941, so četniki odpeljali pet redovnic v 65 km oddaljen Goražd ob reki Drini, kjer so 15. decembra umrle mučeniške smrti.

V Cerkvi na Slovenskem se še posebej spominjamo s. Krizine Bojanc, ki izhaja iz Zbur pri Šmarjeti in s. Antonije Fabjan, ki je bila rojena in je otroštvo preživela v Malem Lipju pri Žužemberku. Obe sta vstopili v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni in sta svoje poslanstvo opravljali v Sarajevu, kjer sta skupaj s svojimi sosestrami sloveli predvsem po dobrodelnosti do vseh bližnjih, ne glede na njihovo narodno in versko pripadnost.

Sredi druge svetovne vojne, decembra leta 1941, so jih četniki odpeljali v 65 km oddaljen Goražd ob reki Drini, kjer so 15. decembra raje izvolile smrt, kot da bi izgubile svojo čistost in devištvo, ki so ga kot redovnice podarile Kristusu. En dan po njihovem mučeništvu so jih vojaki vrgli v Drino, ki je odnesla njihove zemeljske ostanke.

24. septembra 2011 jih je v imenu papeža Benedikta XVI. v Sarajevu za blažene razglasil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za svetnike.

Vir: Katoliška cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.