Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nace in Silva Volčič (foto: osebni arhiv )
Nace in Silva Volčič | (foto: osebni arhiv )

Silva in Nace Volčič želita polepšati božič otrokom v Peruju

Svet | 15.12.2023, 11:19 Marta Jerebič

Silva in Nace Volčič iz društva Operando trenutno delujeta na misijonu v Peruju, in sicer v amazonskem predelu, v mestu Tarapoto. Pred kratkim sta se povezala s tamkajšnjo dobrodelno organizacijo, ki si prizadeva izboljšati življenjske pogoje v najrevnejšem predelu mesta. V decembru pripravljajo božični dogodek za 1000 otrok iz najrevnejših družin. V Operandu so se odločili, da jim priskočijo na pomoč. O tem je Nace spregovoril tudi za Radio Ognjišče.

Z ženo Silvo že več let delujeta kot laiška misijonarja. Katere dežele so bile do zdaj vajina destinacija in koliko projektov sta izpeljala prek društva Operando, ki sta ga ustanovila leta 2016?

Od leta 2016, ko smo ustanovili društvo Operando, sva praktično ves čas na poti. Od takrat sva prepotovala 3 kontinente, Evropo, Azijo in Južno Ameriko. Obiskovala sva skupnosti v najrevnejših predelih držav, v vsaki od teh nekaj časa živela, delala kot prostovoljca, predvsem pa o tem pisala na našem blogu operando.org. Se pravi več kot 25 različnih držav in tudi toliko dobrodelnih projektov, saj smo za vsako od teh sklupnosti posebej zbirali denar in ga donirali. Po naših evidencah nam je pri tem pomagalo skoraj 600 slovenskih donatorjev, za kar smo izredno hvaležni! V bistvu nam še vedno pomagajo, saj s Silvo še naprej potujeva in organizirava nove dobrodelne namene.

Koliko časa sta že v mestu Tarapoto in kakšne so tam razmere? Kakšen je prepad med revnimi in bogatimi?

Tarapoto je majhno mesto v amazonskem delu Peruja. Tam sva zdaj že dva meseca. Je krasno mesto, tudi za turiste zelo zanimivo, saj ponuja številne naravne danosti. je pa res, da obstaja še tista druga realnost, ki je tujci običajno ne vidijo. En del mesta je povsem zapuščen. To je del, kamor so se že pred desetletji naselili ljudje, ki so pribežali v ta del mesta pred terorizmom v okolici. Naselili so se, ampak država ni v resnici nikoli poskrbela za njih. Manjka jim infrastruktura, kanalizacija ni urejena, ni ceste, vse makedam, ni pitne vode, zanje ni urejen zdravstveni sistem, otroci in mlade mame obolevajo za anemijo in še kup drugih težav. Veliko droge, otroci ne gredo v šole, ker ni denarja.

Kako vidva sodelujeta s svojo pomočjo? Na začetku sem že omenila, da sta se povezala z eno od lokalnih dobrodelnih organizacij … Kaj pripravljate za letošnji božič in kako lahko pomagajo tudi poslušalci Radia Ognjišče?

Ja, ko sva prišla v mesto, naju je Bog po svoji previdnosti pripeljal v ta najrevnejši predel mesta. Seveda sva bila šokirana. Ampak po drugi strani naju je presenetilo, kako se prebivalci sami organizirajo, da bi izboljšali razmere. Srečala sva gospo Mili Vasquez Silvo, ki je prevzela iniciativo in skupaj s skupino drugih prebivalcev aktivno išče pomoč, tudi denarno, da bi uredili infrastrukturo, pomagali ljudem do boljše higiene, zdravja, hrane. V tem času se je Operando povezal s to dobrodelno iniciativo, saj pripravljajo božični dogodek za 1000 otrok. Vsakemu od njih želijo kupiti igračo in kos božičnega peciva. Ni veliko, je pa dovolj, da bodo deležni nekaj tega otroškega veselja. V Operandu smo se zavezali, da jim bomo priskočili na pomoč. Zdaj zbiramo donacije, da bi lahko nakupili tukaj igrače in pecivo in res sem hvaležen, da so se Slovenci začeli odzivati. Nekaj denarja smo že zbrali, ampak nam kar dosti še manjka. Na tem mestu seveda povabim poslušalce, da nam pomagajo. Radi bi zbrali dovolj, da bomo res lahko osrečili vsakega od teh otrok. Na spletni strani operando.org je poseben gumb DARUJ, na tej povezavi so vsi podatki o akciji in tam lahko tudi nakažejo svoj dar. Vsak Evro je zelo dobrodošel!

Na začetku ste omenili projekte, ki ste jih doslej izpeljali prek Operanda. Vam kateri še posebej ostaja v spominu?

Vsak posebej, če sem iskren. Najbolj smo bili aktivni prav v Peruju, na tem amazonskem območju. Že pred tremi leti, ko sva obiskovala indijanske skupnosti globoko v pragozdu, so se Slovenci izkazali z donacijami, s katerimi smo nakupili šolske potrebščine za tamkajšnje otroke, in tudi zdravila za zdravljenje slabokrvnosti. Drugače pa res, vsaka uspešna dobrodelna akcija je svojevrsten uspeh in Slovenci naju vedno znova presenečajo, to da so občutljivi ne le za kritične situacije v Sloveniji ampak tudi drugod po svetu. To je en tak lep dokaz, da se zavedamo, da smo med seboj vsi tako močno povezani. Reven čovek, ki trpi, tudi če na drugi strani sveta, na nek način vpliva in rani vsakega izmed nas, tudi če se tega ne zavedamo.

Kakšni pa so vaši načrti za naprej?

Nekaj časa bova zagotovo še ostala v Tarapotu. Pomagala bova tam, kamor naju bo vodil Bog, tako kot do sedaj. In o vsem tem bova še naprej pisala na najinem blogu operando.org.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.