Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Molitev v sinodalni dvorani (foto: Vatican news)
Molitev v sinodalni dvorani | (foto: Vatican news)

Kam sem poklican?

Novice | 16.12.2023, 07:53 Marjana Debevec

Po končanem prvem delu zasedanja sinode je Svet sinode pripravil predloge za pot, ki naj bi jo lokalne cerkve prehodile do drugega zasedanja, ki bo prihodnjega oktobra znova v Vatikanu. V njem poudarjajo, da ne gre za obravnavanje določenih tematik, ampak bolj za način, kako delovati skupaj, se poslušati in znati sodelovati.

Škofje z vsega sveta so iz tajništva sinode v teh dneh prejeli štiristransko pismo. V njem govorijo o dragoceni izkušnji, ki so jo doživeli oktobra na sinodi in je ne more izraziti noben dokument.

Kot je dejal papež, ne gre namreč za pogovor o tej ali oni tematiki, ampak bolj za način, kako se pogovarjati.

Nekaj vprašanj, ki so se pojavila na sinodi, bodo sedaj obravnavali na ravni celotne Cerkve in sicer v pristojnih vatikanskih uradih. Med njimi je na primer izobraževanje duhovnikov ali možnost prejema diakonata za ženske.

Namen strukture ni samoohranitev, ampak oznanjevanje

Po krajevnih Cerkvah pa naj bi v tem letu vsi krščeni in tudi kot lokalne Cerkve poskušali odkrivati, kje je naše poslanstvo in kako bolje oznanjevati skupaj – kot občestvo Cerkve.

Papež je v dokumentu Veselje evangelija zaželel, da bi Cerkveni jezik, običaji in vsa struktura postala primeren kanal oznanjevanja, ne pa način za samoohranitev.

Konkretno pa to pomeni, da naj bi v tem letu iskali načine, kako razdeliti odgovornost na vse člane Cerkve ali konkretno župnije in kaj bi nam pomagalo, da to izpeljemo. Vprašali naj bi se tudi, katere službe bi lahko opustili, ali pa spremenili, da bodo bolj služile oznanjevanju.

Dan družin na Vrhnika
Dan družin na Vrhnika © Marjana Debevec

Katere pobude lahko pripravite v vašem kraju?

Seveda ni treba začeti vse od začetka, saj lokalne skupine za sinodo že obstajajo. V tej drugi fazi je bolj pomembno vključiti v te skupine razne strokovnjake, ljudi z različnimi izkušnjami, sposobnostmi, karizmami in poslanstvom.

Lokalne Cerkve so tudi povabljene, da preučijo sklepno poročilo sinode in se osredotočijo na tista področja, ki so jim blizu. Na ta način bodo lahko izvedle najrazličnejše pobude, ki bodo vključile celotno Božje ljudstvo na določenem območju.

Misijon na Žalah
Misijon na Žalah © Emanuel

Do 15. maja

Vsaka lokalna Cerkev bo lahko svoji škofovski konferenci potem posredovala te pobude, ki so jih pripravili v njihovi župniji. Tako si bomo podelili primere dobre prakse v iskanju sinodalne poti Cerkve.

Škofovske konference bodo potem do 15. maja zbrale vse te prispevke, na podlagi katerih bo oblikovano novo delovno gradivo za oktobrsko sinodalno zasedanje.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...