Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Otroci (foto: )
Otroci | (foto: )

Več luči, več upanja

Slovenija | 15.12.2023, 10:56 Marta Jerebič

Nadškofijska karitas Maribor je tudi v letošnjem adventno-božičnem obdobju začela humanitarno akcijo Več luči, več upanja, namenjeno pomoči otrokom v socialni stiski. Lani so v akciji zbrali 12 tisoč evrov in s tem pomagali 249 otrokom iz 118 družin.

Nadškofijska karitas Maribor je letos prek različnih programov pomoči pomagala že več kot 2 tisoč otrokom, predvsem s plačilom šolske prehrane in šolskih letovanj ter potrebščin, pa tudi preko programa Botrstvo, materinskega doma, ambulante in ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči. Sredstva akcije Več luči več upanja so namenjena predvsem družinam, ki se zaradi nenadne spremembe razmer znajdejo v težavah s plačilom šolske prehrane, oskrbnin v vrtcu ter drugih stroškov šolanja. »V sklopu akcije bi radi pomagali 500 otrokom, a nam to doslej še ni uspelo,« je povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček. Lani so pomagali 249 otrokom.

Že štiri leta pa organizacija otrokom iz družin, ki so prejemnice pomoči, omogoča učno pomoč. Glavni cilj programa je, da prostovoljci, večinoma študenti ali upokojeni učitelji enkrat tedensko uro in pol do 20 učencem ali dijakom nudijo kakovostno in individualizirano učno pomoč. Letos so pomagali 19 otrokom, za sodelovanje pa se je odločilo 23 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 342 ur dela.

Branko Maček se je ob koncu leta zahvalil vsem 1313 prostovoljcem in sodelavcem v mreži, ki so opravili več kot 108 tisoč ur prostovoljnega dela, pa tudi približno 2500 darovalcem, podpornikom, župnijam in botrom.

Pismo ene od prejemnic pomoči

Bojim se praznikov, bojim se življenja, kajti grozi nam izvršba za komunalo, če zamudim mesečni obrok za hišo, nam grozi deložacija. Tudi zima je že tukaj…
Smo 4 članska družina z enim šoloobveznim otrokom. Življenje nas je postavilo pred težke preizkušnje. Zaposlen je samo partner, saj sem ostala doma ob težko bolnem sinu, ki se je rodil pred 3 leti s tumorji. In takrat se nam je svet začel rušiti. Fant je bila pri dveh mesecih prvič operiran, drugič pri osmih mesecih … Od takrat živimo v negotovosti. Do leta 2023 so tumorji nekako mirovali, potem pa so začeli kazati zobe. Tedensko smo morali tudi do tri krat v Ljubljano. Dejansko sva tako komaj spravila skupaj za prevoze v bolnišnico, na vse ostalo sva morala pozabiti. Odločamo se ali plačati položnice ali nahraniti otroke … Starejša hčerka je stara 9 let. Tudi moje zdravje je zaradi vseh skrbi in velike negotovosti že zelo načeto.
Skratka, naše življenje ni nobeno življenje … Priznam, ne vidim več izhoda … vendar se zaradi otrok ne morem javno izpostavljati, kajti sami že dovolj trpijo. Pred njimi skušam čim bolj skriti situacijo, v kateri smo se znašli, vendar nam več ne uspeva.
Iz srca prosim za pomoč s plačilom zaostalih položnic, da bodo ti prazniki vsaj enkrat malo bolj svetli tudi za moje otroke. In tisočkrat hvala!

KAKO LAHKO POMAGAM?

Donirate preko TRR
Namenite 1% dohodnine (odtrgate obrazec, ga izpolnite, podpišete, zalepite ter oddate v najbližji poštni nabiralnik – poštnina je že plačana),

Pošljite SMS na 1919 s ključno besedo DAR5 in darovali boste 5 € za otroke v stiski.

K solidarnosti na Nadškofijski Karitas Maribor vabijo PODJETJA, da del sredstev za poslovna darila namenijo za otroke in DOBRE LJUDI, da pomislijo ob letošnjih praznikih tudi na otroke, ki večkrat zaspijo v pomanjkanju in velikem strahu.

Akcija traja od 3. 12. 2023 do 2. 2. 2024

Slovenija
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...