Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni pediatrične klinike dr. Tadej Battelino. (foto: Nebojša Tejić/STA)
Predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni pediatrične klinike dr. Tadej Battelino. | (foto: Nebojša Tejić/STA)

Hipokratova priznanja: Srčni zdravniki, ki delajo za človeka #video

Slovenija | 14.12.2023, 13:43 s. Meta Potočnik

Zdravniška zbornica Slovenije je tudi letos podelila zbornična odličja 16 zdravnikom in zobozdravnikom. Med njimi bodo podelili štiri najvišja odličja za življenjsko delo - Hipokratova priznanja. Za leto 2023 jih bodo prejeli Mateja Bulc, Maja Ovsenik, Zmago Turk in Tadej Battelino. In v čem so njihovi prispevki za večjo kakovost zdravja bolnikov?

Priznanje za prebojno znanstveno delo na področju diabetologije, vzpostavitev in razvoj razširjenega presejalnega programa novorojenčkov, napredno komuniciranje znanosti ter srčno mentorsko delo je prejel prof. dr. Tadej Battelino, ki je že bil večkrat gost na Radiu Ognjišče.

»Sem veren človek, in vem, da smo na tem na svetu samo začasno in nam je dana priložnost – narediti nekaj dobrega ali pa ne. In če imamo to srečo, da smo zdravniki, je ta priložnost za nas še toliko večja. Tako je bil zame kot zdravnika vedno izziv, da poskušam narediti nekaj dobrega v tem kratkem času, ki mi je na voljo. Bog ve, koliko ga še imam, zato je to moje glavno vodilo.«

Med nagrajenci je tudi prim. doc. dr. Mateja Bulc, ki je odgovorna za odločilne korake pri uvedbi specializacije iz družinske medicine in postavitev stroke na svetovni zemljevid. Je mednarodno uveljavljena strokovnjakinja na področju preventivne medicine in priljubljena zdravnica v Zdravstvenem domu Ljubljana, kamor se tudi po upokojitvi rada vrača:

»Nekaj najlepšega na tem svetu je obraz pacienta, ki se mi nasmehne, se zahvali, saj ve, da sem naredila vse, kar sem mogla in znala. Seveda s pomočjo moje medicinske ekipe. Ker si rečem: Vredno je bilo, prav je bilo, četudi sem kakšno noč prebedela, kajti vse to delamo za človeka.«

Prof. dr. Maja Ovsenik bo priznanje prejela za izjemen prispevek k razvoju in napredku na področju ortodontije, predano mentorsko delo študentom dentalne medicine in podiplomsko izobraževanje zobozdravnikov.

»Najraje imam najmlajše paciente, ki so zaupljivi in sledijo navodilom. To je veliko veselje, ko se z njimi pogovarjam in si pridobim zaupanje. Takrat je rezultat zdravljenja zelo dober.«

Za izjemno stanovsko in organizacijsko delo, inovativnost ter bistven prispevek k nastanku Zdravniške zbornice Slovenije in ugledu slovenskega zdravništva bodo hipokratovo priznanje podelili prof. dr. Zmagu Turku.

»Kot specialist sem se usmerjal predvsem v zdravljenje bolečine in sem vse življenje iskal poti, kako pomagati ljudem v stiski. Funkcija zdravnika bo vedno spoštovana, dokler bomo tudi mi to nalogo opravljali tako, kot je treba.«

Vsem nagrajencem, ki skrbijo za razvoj slovenskega zdravstva, iskreno čestitamo.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.