Petra StoparPetra Stopar
Dr. Tadej Battelino (foto: osebni arhiv)
Dr. Tadej Battelino | (foto: osebni arhiv)

Dr. Tadej Battelino, zdravnik in ljubitelj poezije

Naš gost | 19.02.2022, 18:00 Mateja Subotičanec

Naš tokratni sobotni gost dr. Tadej Battelino se je rodil 7. januarja leta 1966 v Ljubljani. Po klasični gimnaziji v Ljubljani je odslužil vojaški rok in bil promoviran na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1990.

Specializacijo iz pediatrije je končal 1995, opravil je licenčne izpite za delo v ZDA in v Čikagu opravil klinično subspecializacijo iz pediatrične endokrinologije, diabetologije in bolezni presnove.
Leta 1996 je doktoriral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 1997 zaključil podoktorski staž na INSERM v Parizu.

Dr. Tadej Battelino je prestojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je zaposlen od 1994, leta 2007 je bil izvoljen za rednega profesorja pediatrije, od 2014 je predstojnik Katedre za pediatrijo, v letih 2013-2017 je bil prodekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani za raziskovalno dejavnost. Lani pa je bil izvoljen za izrednega člana SAZU.

Naš sobotni gost je bil prvi avtor mednarodnih smernic, ki so jih formalno sprejela vsa mednarodna strokovna združenja za sladkorno bolezen in ki so spremenile mednarodne standarde rutinske obravnave sladkorne bolezni.

V Sloveniji je vodil razširitev nacionalnega presejalnega testiranja novorojencev iz dveh na 19 vrojenih bolezni in uvedbo potrditvenega testiranja z metodo sekvenciranja naslednje generacije. O tem je govoril tudi v oddaji.

Dr. Tadej Battelino je poročen in oče treh odraslih otrok. V oddaji se je dotaknil tudi pandemije in pojasnil svoj pogled na različne odzive na krizo s Covidom-19.

Vabljeni, da pogovoru prisluhnete v celoti!

Naš gost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.