Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med slovesno sveto mašo na praznik Marije iz Guadalupa (foto: Vatican News)
Papež med slovesno sveto mašo na praznik Marije iz Guadalupa | (foto: Vatican News)

Papež praznuje 87. rojstni dan - ali razmišlja o odstopu?

Novice | 17.12.2023, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek, ki danes praznuje svoj 87. rojstni dan, je v pogovoru za mehiško televizijo razkril, da bi želel biti pokopan v cerkvi Marije Velike, ker čuti veliko pobožnost do Matere Božje. Povedal je tudi, da bi rad v prihodnjem letu odpotoval v Belgijo, na Polinezijo in v rodno Argentino.

Papež je mehiški novinarki povedal, da kraj groba v cerkvi Marije Velike, ki naj bi bil že izbran, ni toliko njegova odločitev, ampak bolj obljuba Devici. Spomnimo, da sveti oče pred vsakim potovanjem in po njem obišče Marijo v omenjeni cerkvi, kjer prosi za blagoslov obiska in se ji potem zahvali.

Cerkev Marije Velike je v času svojega pontifikata, torej od marca 2013, obiskal kar 115 krat.

Sveti oče, ki je danes dopolnil 87 let, je tudi pojasnil, da si prizadeva za preoblikovanje papeških pogrebnih slovesnosti, ki naj bi postale bolj preproste.

Bil je velik in skromen človek

Dva tedna pred prvo obletnico smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. je sveti oče spregovoril tudi o svojem odnosu s pokojnim papežem. Povedal je, da sta si bila zelo blizu, večkrat se je posvetoval z njim. »Z veliko modrostjo mi je predstavil svoje mnenje, potem pa je odločitev prepustil meni. Vedno mi je pomagal,« je povedal Frančišek.

Hvaležen je tudi, da ga je imel priložnost obiskati tri dni pred njegovo smrtjo. »Čeprav Benedikt XVI. ni mogel več govoriti, je bil popolnoma priseben in me je držal za roko«, je novinarki zaupal sveti oče. Po njegovih besedah je bil nemški papež velik, ponižen, preprost in občudovanja vreden človek. Ko je videl, da mu pešajo moči, je imel dovolj poguma, da se je umaknil.

Papež, zbran v molitvi pred podobo Marije iz Guadalupa v cerkvi Marije Velike
Papež, zbran v molitvi pred podobo Marije iz Guadalupa v cerkvi Marije Velike © Vatican News

Ali bo odstopil?

Na vprašanje, ali tudi Frančišek razmišlja o odstopu, je odgovoril, da je pismo o tej nameri pripravljeno in ga bo uporabil, če bodo zdravstvene razmere to zahtevale. Vendar v zadnjem letu o tem ni razmišljal in tudi njegovo zdravstveno stanje se izboljšuje. Seveda starost s seboj prinese določene omejitve, vendar ti omogoča tudi dozorevati, je dejal sveti oče. In to je lepo.

V prihodnjem letu si papež Frančišek želi odpotovati v Belgijo, na Polinezijo in v rodno Argentino.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...