Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med slovesno sveto mašo na praznik Marije iz Guadalupa (foto: Vatican News)
Papež med slovesno sveto mašo na praznik Marije iz Guadalupa | (foto: Vatican News)

Papež praznuje 87. rojstni dan - ali razmišlja o odstopu?

Novice | 17.12.2023, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek, ki danes praznuje svoj 87. rojstni dan, je v pogovoru za mehiško televizijo razkril, da bi želel biti pokopan v cerkvi Marije Velike, ker čuti veliko pobožnost do Matere Božje. Povedal je tudi, da bi rad v prihodnjem letu odpotoval v Belgijo, na Polinezijo in v rodno Argentino.

Papež je mehiški novinarki povedal, da kraj groba v cerkvi Marije Velike, ki naj bi bil že izbran, ni toliko njegova odločitev, ampak bolj obljuba Devici. Spomnimo, da sveti oče pred vsakim potovanjem in po njem obišče Marijo v omenjeni cerkvi, kjer prosi za blagoslov obiska in se ji potem zahvali.

Cerkev Marije Velike je v času svojega pontifikata, torej od marca 2013, obiskal kar 115 krat.

Sveti oče, ki je danes dopolnil 87 let, je tudi pojasnil, da si prizadeva za preoblikovanje papeških pogrebnih slovesnosti, ki naj bi postale bolj preproste.

Bil je velik in skromen človek

Dva tedna pred prvo obletnico smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. je sveti oče spregovoril tudi o svojem odnosu s pokojnim papežem. Povedal je, da sta si bila zelo blizu, večkrat se je posvetoval z njim. »Z veliko modrostjo mi je predstavil svoje mnenje, potem pa je odločitev prepustil meni. Vedno mi je pomagal,« je povedal Frančišek.

Hvaležen je tudi, da ga je imel priložnost obiskati tri dni pred njegovo smrtjo. »Čeprav Benedikt XVI. ni mogel več govoriti, je bil popolnoma priseben in me je držal za roko«, je novinarki zaupal sveti oče. Po njegovih besedah je bil nemški papež velik, ponižen, preprost in občudovanja vreden človek. Ko je videl, da mu pešajo moči, je imel dovolj poguma, da se je umaknil.

Papež, zbran v molitvi pred podobo Marije iz Guadalupa v cerkvi Marije Velike
Papež, zbran v molitvi pred podobo Marije iz Guadalupa v cerkvi Marije Velike © Vatican News

Ali bo odstopil?

Na vprašanje, ali tudi Frančišek razmišlja o odstopu, je odgovoril, da je pismo o tej nameri pripravljeno in ga bo uporabil, če bodo zdravstvene razmere to zahtevale. Vendar v zadnjem letu o tem ni razmišljal in tudi njegovo zdravstveno stanje se izboljšuje. Seveda starost s seboj prinese določene omejitve, vendar ti omogoča tudi dozorevati, je dejal sveti oče. In to je lepo.

V prihodnjem letu si papež Frančišek želi odpotovati v Belgijo, na Polinezijo in v rodno Argentino.

Novice
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...