Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Nagovor predsednice Nataše Pirc Musar (foto: STA)
Nagovor predsednice Nataše Pirc Musar | (foto: STA)

Je tokratni nagovor priznanje poraza svoje politike?

Slovenija | 13.12.2023, 14:41 Rok Mihevc

Tretjič v zgodovini naše države se je zgodilo, da je predsednik republike na lastno pobudo nagovoril poslance. Tako se je predsednica Nataša Pirc Musar, ob skorajšnji prvi obletnici svojega predsedovanja, v nagovoru sprehodila čez dogajanje v notranji in zunanji politiki ter se dotaknila izzivov, ki Slovenijo čakajo v prihodnje. Vlado je povečini hvalila, opozicijo pa pograjala, češ, da nabira politične točke na račun migrantskega vprašanja.Nagovor predsednice je spremljal tudi politični analitik Miran Videtič.

Kako komentirate nagovor predsednice države v parlamentu? Ste tudi vi dobili kakšen bežen občutek, kot da ji ga je napisala vlada?

Zanimivo vprašanje. No, jaz sem tokrat sam govor ocenil kot veliko bolj državniški in ne ideološki, kot jih je imela v preteklosti. V šali sem celo dejal, da je mogoče poplačala dolgove za svojo predsedniško kandidaturo in bo šlo zdaj na bolje.

Teme so bile aktualne, vsaj do tistega zadnjega dela o migracijah se ni spuščala v ideologijo. Pa še tisto je izkoristila za opravičilo o svojih dejanjih, ko je oprostila tihotapca ljudi. Pri ostalih temah je bila dosti jasna. Po svoje imate prav, da se je nagibala na vladno stran, ko je pokrila vse norosti in ne delo te vlade, pa vendarle upam, da je pri predsednici neko novo obdobje, ko bo manj ideološka. Seveda bodo to pokazala dejanja v bodoče.

Pogrešam pa pri predsednicito, da te današnje besede vsaj v preteklosti ni znala izpostavljati in tudi okarati vlado pri neumnosti, ki jih počne, predvsem na zdravstvenem področju.

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

Kakšen sploh je bil namen tega nagovora, kaj je z njim želela sporočiti?

Ne vem, kaj je želela sporočiti javnosti, razen mogoče pokazati državniško držo. Bila je približek Borutu Pahorju. Mogoče je pa vendarle priznala poraz tiste svoje politike, ki jo je izvajala do sedaj in gre zdaj po stezi priljubljenega nekdanjega predsednika Boruta Pahorja.

Prisluhnite celotnemu komentarju Mirana Videtiča.

Slovenija
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...