Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež v molitvi pred podobo Marije, rešiteljice rimskega ljudstva v cerkvi Marije velike (foto: Vatican News)
Papež v molitvi pred podobo Marije, rešiteljice rimskega ljudstva v cerkvi Marije velike | (foto: Vatican News)

Papež bi rad bil pokopan v cerkvi Marije Velike

Novice | 13.12.2023, 12:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v pogovoru za mehiško televizijo razkril, da bi želel biti pokopan v cerkvi Marije Velike, ker čuti veliko pobožnost do Matere Božje. Povedal je, da kraj groba, ki naj bi bil že izbran, ni toliko njegova odločitev, ampak bolj obljuba Devici. Spomnimo, da sveti oče pred vsakim potovanjem in po njem obišče Marijo v omenjeni cerkvi, kjer prosi za blagoslov obiska in se ji potem zahvali.

Papež je cerkev Marije Velike v času svojega pontifikata obiskal kar 115. Povedal je, da je Marijo v omenjeni cerkvi obiskal še preden je postal papež vsakokrat, ko je bil v rimu.

Sveti oče, ki bo v nedeljo dopolnil 87 let, je mehiški novinarki tudi pojasnil, da si prizadeva za preoblikovanje papeških pogrebnih slovesnosti, ki naj bi postale bolj preproste. Zatrdil je, da kljub zdravstvenim težavam, ki so ga pestile letos, ni nikoli razmišljal o odstopu. V prihodnjem letu si papež želi odpotovati v Belgijo, na Polinezijo in v rodno Argentino.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.