Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež podeljuje blagoslov na avdienci (foto: Vatican News)
Papež podeljuje blagoslov na avdienci | (foto: Vatican News)

»Tam ljudje zelo trpijo«

Novice | 13.12.2023, 11:42 Marjana Debevec

Z veliko zaskrbljenostjo in bolečino spremljam konflikt v Izraelu in Palestini, je ob sklepu dopoldanske avdience dejal papež Frančišek in znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja. Sicer pa je sveti oče danes sklenil cikel katehez o gorečnosti oznanjevanja evangelija.

Papež ob vsaki priložnosti vztrajno prosi za mir v Sveti deželi. »Tam ljudje zelo trpijo,« je dejal danes. Vse vpletene strani je spodbudil, naj znova sedejo za pogajalsko mizo ter omogočijo prihod človekoljubne pomoči do prebivalcev Gaze, ki je na robu preživetja.

»Takoj izpustite vse talce, ki so v premirju pred nekaj dnevi videli žarek upanja. Naj se konča to veliko trpljenje Izraelcev in Palestincev. Prosim vas: NE orožju in DA miru!,« je še prosil papež.

Ne zaprti ideologi, ampak odprti kristjani

Sicer pa je v zadnjem razmišljanju o gorečnosti oznanjevanja evangelija izhajal iz odlomka, v katerem Jezus ozdravi gluhonemega in mu reče: Odpri se! To povabilo po papeževih besedah velja tudi za vsakega vernika in za vso Cerkev.

»Odpri se, ker te evangelij potrebuje, da bi ga oznanjal in pričeval! Kristjan mora biti odprt Božji Besedi in služenju drugim. Zaprti kristjani vedno slabo končajo, ker niso kristjani, ampak ideologi zaprtosti.«

Papež pozdravlja otroke med avdienco
Papež pozdravlja otroke med avdienco © Vatican News

Le učenec, ali tudi oznanjevalec?

Zato nas je sveti oče povabil, naj se vsi krščeni čutimo poklicani oznanjati in pričevati Jezusa. Jezus je apostola Petra vprašal, ali ga ljubi in mu nato trikrat dejal, naj pase njegove ovce.

»Vsak od nas naj se vpraša: Ali zares ljubim Gospoda, vse do tega, da ga želim oznanjati? Hočem postati njegov pričevalec, ali se zadovoljim s tem, da sem njegov učenec? Ali si vzamem k srcu ljudi, ki jih srečujem in jih v molitvi prinesem pred Jezusa?

Ali želim narediti nekaj zato, da bi veselje evangelija, ki je preobrazilo moje življenje, polepšalo tudi njihovo življenje?.«, nas je v tem adventu še spodbudil sveti oče.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...