Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sprejem mladih na domove - potrebujejo samo prostor za spalno vrečo in zajtrk (foto: Marija Poklukar)
Sprejem mladih na domove - potrebujejo samo prostor za spalno vrečo in zajtrk | (foto: Marija Poklukar)

Potrebujejo še približno dva tisoč prenočišč

Cerkev na Slovenskem | 11.12.2023, 13:35 Marjana Debevec

Kar pet tisoč mladih iz vse Evrope bo konec meseca preplavilo našo prestolnico. Organizatorji so na današnji novinarski konferenci povedali, da za mlade, ki se bodo udeležili novoletnega taizejskega srečanja, potrebujejo še približno dva tisoč prenočišč.

'Skupaj na poti' bo geslo letošnjega novoletnega srečanja mladih, ki ga pripravljajo Taizejski bratje skupaj s prostovoljci iz Katoliške mladine in verniki različnih krščanskih cerkva, ki delujejo v Sloveniji. Sodelujejo pa tudi predstavniki občin, kjer bodo mladi nastanjeni, je za naš radio povedal Tilen Čebulj.

»Mogoče je bilo malo strašno začeti te pogovore, pa vendar smo našli marsikje prijetne sogovornike, ki so nam, potem, ko smo jim uspeli prenesti bistvo srečanja, prišli na pomoč. Veselimo se, da lahko to srečanje soustvarjamo mi, kot ekipa prostovoljcev, pa tudi prostovoljci na župnijah, sodelavci v mestnih službah in pa tudi s podporo različnih predstavnikov cerkva.«

Družine iz Ljubljane in okolice organizatorji vabijo, da na svoj dom za štiri dni sprejmejo mlade iz vse Evrope. »Mest je še ogromno prostih, tako da vabljeni! Tudi če niste iz Ljubljane ali okolice, ste povabljeni, da povabite znance ali prijatelje, da se prijavijo in tako naredijo nekaj dobrega,« je pojasnila Ana Pučnik.

Taizejska molitev
Taizejska molitev © Marija Poklukar

Kako pa bo srečanje potekalo?

»Dopoldne so po župnijah dopoldanske molitve in dopoldanski program – razmišljanja ob Svetopisemskih odlomkih in pogovorne skupine. Ob dvanajstih so v po cerkvah v centru Ljubljane opoldanske molitve. Popoldne je čas za delavnice, ki bodo na teme družbe, kulture in duhovnosti. Zvečer se pa vsi skupaj zberemo v Stožicah na skupni večerni molitvi.«

Prebivalci mest, kjer bo potekal program se lahko prijavijo na delavnice, za vse ljudi pa je odprta tudi večerna molitev v Stožicah.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.