Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Če ne znamo molčati, je malo verjetno, da imamo kaj dobrega za povedati

Svet | 11.12.2023, 09:02 Alen Salihović Vatican News

Papež Frančišek je minuli konec tedna v avdienco delegaciji iz doline Rieti in občine Macra, od koder prihajata božično drevo in jaslice, ki letos krasijo Trg svetega Petra. Dejal je, da jaslice v nas pomagajo prebuditi hrepenenje po tišini in molitvi, okrasitev božične jelke pa poudarja pomen skrbi za naš skupni dom.

Na drugo adventno nedeljo pa je sveti oče spomnil, da nam današnji evangelij govori o Janezu Krstniku, Jezusovemu predhodniku, ki ga opiše kot »glas vpijočega v puščavi«. »Puščava, prazen kraj, kjer ni sporočanja in glas, sredstvo za govorjenje, se zdita dve nasprotujoči si podobi, a v Krstniku se združita,« je dejal papež in nadaljeval: "Bratje in sestre, če ne znamo molčati, je malo verjetno, da imamo kaj dobrega za povedati, saj bolj ko je tišina pozorna, močnejša je beseda. Pri Janezu Krstniku je ta glas vezan na pristnost njegove izkušnje in na jasnost njegovega srca. Lahko se vprašamo: kakšno mesto ima med tekom mojih dni tišina? Gre za prazno tišino, morda celo neznosno, ali gre za kraj poslušanja, molitve, kjer se pazi na srce? Moje življenje je trezno ali pa je polno odvečnih stvari? Tudi če bi to pomenilo iti proti toku, poudarjajmo tišino, treznost in poslušanje. Marija, Devica tišine, naj nam pomaga vzljubiti puščavo, da bomo postali verodostojni glasovi, ki oznanjajo njenega Sina, ki prihaja."


Papež Frančišek je povabil k molitvi za različne dogodke, ki se dogajajo po svetu

Spomnil je na Splošno deklaracijo človekovih pravic, ki je bila podpisana pred 75 leti, pozdravil je izpustitev armenskih in azerbajdžanskih zapornikov, prosil za molitev, da bi bili doseženi dobri rezultati na podnebni konferenci v Dubaju, kakor tudi za narode, ki trpijo zaradi vojne ter zagotovil molitev za žrtve požara, ki je pred dvema dnevoma izbruhnil v bolnišnici Tivoli. 

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju