Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zbrani predstavniki gibanja po sveti maši pri Mariji Pomagaj na Rakovniku (foto: Marjana Debevec)
Zbrani predstavniki gibanja po sveti maši pri Mariji Pomagaj na Rakovniku | (foto: Marjana Debevec)

Nuncij fokolarinom: Prinašajte Jezusa v našo slovensko družbo!

Novice | 09.12.2023, 13:41 Marjana Debevec

Gibanje fokolarov je v četrtek praznovalo 80. obletnico ustanovitve. Zato je predsednico Margaret Karram in odgovorne z vsega sveta v avdienco sprejel papež Frančišek. Praznovanja so potekala tudi lokalno. Apostolski nuncij v Sloveniji škof Jean Marie Speich je danes dopoldne na Rakovniku daroval zahvalno sveto mašo.

Papež je v daljšem, lahko rečemo programskem nagovoru članom gibanja zatrdil, da svet še danes, po dva tisoč letih krščanstva, hrepeni po edinosti. Prav to je bila tudi želja ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich, ki se je 7. decembra 1943 povsem posvetila Bogu.

»Iz tistega njenega DA,« je poudaril Frančišek, »se je rodil duhovni val, ki se je razširil po vsem svetu, da bi vsem ljudem sporočil, da je lepo živeti evangelij z eno samo preprosto besedo: edinost.«

Sveti oče je spomnil na številne pobude, ki so se rodile v teh osemdesetih letih gibanja, predvsem pa na spreobrnjenja in življenja darovana Kristusu in bratom.

Za naprej je papež Frančišek člane Gibanja fokolarov spodbudil, naj si prizadevajo graditi mir in ostanejo zvesti svoji karizmi.

Pojdite naprej po poti občestva!

Slovesnosti, srečanja in drugi dogodki, ki izražajo hvaležnost za prehojeno pot, potekajo po vsem svetu. Danes dopoldne je zahvalno sveto mašo v cerkvi Marije pomočnice na Rakovniku daroval apostolski nuncij škof Jean-Marie Speich.

Apostolski nuncij Jean-Marie Speich med sveto mašo
Apostolski nuncij Jean-Marie Speich med sveto mašo © Marjana Debevec

Spomnil je na poklicanost gibanja k občestvu, preko katerega prinašamo Jezusa v ta svet. Bog se je po njegovih besedah poslužil Chiare Lubich, da bi nam pokazal nekaj več.

Pozdrav odgovornih za gibanje v Sloveniji
Pozdrav odgovornih za gibanje v Sloveniji © Ivan Rampre

Potem, ko je orisal temeljne točke njene duhovnosti, ki vse izvirajo iz evangelija, je v luči odlomka današnje Božje besede, članom gibanja zaželel, naj gredo naprej po tej poti. Za vse kristjane je po njegovih beseda prišel čas, da se prebudimo.

»Ne puščajte Jezusa samega. Ne puščajte Slovenke ali Slovenca samega. Prinašajte Jezusa s pomočjo zaklada vaše duhovne poklicanosti. In kot pravi prerok Izaija: To je pot, po njej hodite

Predstavniki gibanja iz vse Slovenije so se Bogu zavhalili za dar karizme edinosti
Predstavniki gibanja iz vse Slovenije so se Bogu zavhalili za dar karizme edinosti © Marjana Debevec

Člani gibanja z vsega sveta, ki jih je približno 2 milijona, se bodo nocoj ob 20.00 srečali na spletni povezavi. V Sloveniji pa bodo srečanja po lokalnih skupnostih prihodnjo soboto. Osrednji program preko zoom povezave bo popoldne med 16.00 in 17.00.

Somaševalo je veliko duhovnikov iz Gibanja fokolarov
Somaševalo je veliko duhovnikov iz Gibanja fokolarov © Marjana Debevec

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.