Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ciril Sorč (foto: Založba Dravlje)
Ciril Sorč | (foto: Založba Dravlje)

"S svojo blago in ponižno dobroto je obzirno povezoval kolege"

Cerkev na Slovenskem | 08.12.2023, 13:57 Tone Gorjup

Na Vipavskem se bodo v ponedeljek poslovili od duhovnika Cirila Sorča, ki ga je Gospod poklical k sebi pred praznikom Brezmadežnega spočetja Device Marije. Od zaslužnega profesorja in avtorja številnih teoloških del, ki je zadnja leta bival v Petrovem domu v Šempetru pri Gorici, se bodo poslovili ob 10. uri z mašo zadušnico v kapeli doma. Zatem bodo Cirila Sorča prepeljali v njegovo rojstno župnijo v Stomaž. Tam bo ob 14. uri pogrebna sveta maša, ki jo bo daroval škof Jurij Bizjak. Po maši ga bodo pokopali na pokopališču v Stomažu.

Izola, Vojsko, Vipava ...

Ciril Sorč, rojen 8. maja 1948, je odraščal v vasi in župniji Stomaž na obronku Čavna. Oče je bil zidar, zato je pri vzgoji pomembno vlogo odigrala mama. Močan pečat so v njem pustili tudi domači duhovniki, saj se je ob njihovem zgledu odločil za ta poklic. Osnovni šoli je sledilo vipavsko semenišče, kjer so ga oblikovali profesorji Kralj, Črnilogar, Požar in spiritual Benedetič. Zato je bila pot v bogoslovje samo nadaljevanje začetega. Leta 1972 ga je škof Jenko v Idriji posvetil za duhovnika. Po novi maši je nekaj let kaplanoval v Izoli, bil na Vojskem in zatem v Vipavi.

S prof. Štrukljem sodelovala pri reviji Communio

Njegov sopotnik v duhovništvu in nadaljnem študiju teologije Anton Štrukelj je o njem povedal: »S prijateljem Cirilom sva bila kot mlada duhovnika v Malem semenišču v Vipavi, on spiritual, jaz prefekt. Tedaj sva se pripravljala na doktorat pri prof. Antonu Strletu. Nato sva bila kmalu poklicana na Teološko fakulteto, kjer sva prevzela predmete dogmatične teologije svojih učiteljev prof. Strleta in prof. Nadraha. Dobra tri desetletja sva skupaj orala isto brazdo. Sodelovala sva pri reviji Communio. Vsak od naju se je veselil uspehov drugega. Ko je lani obhajal zlato mašo, me je povabil za pridigarja.«

Predaval dogmatično teologijo

Ciril Sorč je posebno pozornost posvečal nemškemu evangeličanskemu teologu Moltmannu in njegovi teologiju upanja, iz katere je diplomiral in pozneje doktoriral z disertacijo Soočenje z Moltmannovo teologijo upanja. Dogmatično teologijo je predaval do upokojitve 2012. V tem času je kot duhovni pomočnik pomagal v Ilirski Bistirci, zatem pa do 2017, ko je odšel v Petrov dom v Šempetru pri Gorici, v Postojni.

S svojo blago in ponižno dobroto je obzirno povezoval kolege

Zaslužni profesor Anton Štrukelj je o Cirilu Sorču še dejal: »Prof. Sorč je s svojo blago in ponižno dobroto obzirno povezoval kolege. Vodil je dva vidna projekta: Priročnik dogmatične teologije in Stoletni sadovi ob stoletnici Teološke fakultete in Univerze v Ljubljani. Napisal je veliko svojih knjig. Čeprav ga je zadnje desetletje pestila bolezen, je še vedno ustvarjal. Tik pred odhodom v bolnišnico se je razveselil dveh knjig: svoje najnovejše z naslovom Bog v iskanju človeka, in moje knjige o Božjem služabniku Antonu Strletu »Povsod Boga. Dragi prijatelj Ciril, hvala Ti. Počivaj v miru!«

Ciril Sorč o božiču:

V skrivnosti božiča se nahaja skrivnost evharistije in v evharistiji se razcveti ter obrodi skrivnost božiča. Če božiču pridružimo okus po kruhu, storimo to zato, ker je tisti, ki je bil rojen v Betlehemu – hiši kruha – kasneje zaklical: Jaz sem kruh življenja in kdor mene uživa, ne bo nikoli lačen! Pri zadnji večerji je povzel celotno odrešenjsko delo, še več, samega sebe je dal v hrano in tako ostal med nami v vsej svoji proeksistenci.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.