Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vhod v rov, Huda jama, Laško (foto: Jože Bartolj)
Vhod v rov, Huda jama, Laško | (foto: Jože Bartolj)

Oddati je mogoče glas za podporo peticiji za pravico do groba, dobrega imena ter spoštljiv spomin na žrtve

Slovenija | 09.12.2023, 13:45 Alen Salihović

Na pobudo evropske poslanke iz vrst Evropske ljudske stranke Romane Tomc je Odbor za peticije Evropskega parlamenta sprejel peticijo prvopodpisanega zgodovinarja dr. Mitje Ferenca o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji. Peticija je zdaj na voljo za elektronski podpis podpore.

V peticiji je dr. Ferenc Evropski parlament pozval, da izrazi spoštovanje do vseh žrtev komunističnih pobojev v Sloveniji in do njihovih svojcev, ki nimajo svojega groba, mrliškega lista in dobrega imena, saj jim je spoštovanje odklonila oblast v lastni državi, Sloveniji, je sporočila evropska poslanka.

Povezava do peticije.

Ob tem je Romana Tomc povedala: »Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Roberta Goloba je na predvečer dneva spomina na dopisni seji razveljavila sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kako pomembno je ohranjati spomin na preteklost, je v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu poudaril tudi Evropski parlament, 23. avgust pa je bil razglašen kot dan vseevropskega spominjanja žrtev totalitarnih diktatur v Evropi. Brez resnice in spomina ni sprave. Po Resoluciji pa se žrtev ne ločuje.«

V desetletjih komunistične vladavine so prebivalce Slovenije prizadele vse oblike kršitev človekovih pravic in svoboščin. Nad delom slovenskega naroda je bil storjen genocid. Pripadniki jugoslovanske komunistične tajne policije so na skritih lokacijah po vsej Sloveniji izvedli številne izvensodne usmrtitve, Komisija Vlade RS za prikrita množična grobišča pa je doslej evidentirala že več kot 750 lokacij skritih množičnih grobišč, je še sporočila poslanka.

»Vesela sem, da je Evropski parlament odobril peticijo za objavo. Žrtvam in njihovim svojcem v Sloveniji ni priznana pravica do spomina, želim si, da jim je v majhno zadoščenje vsaj to, da bo spomin na nedolžne žrtve pobojev obeležen v Evropskem parlamentu. Želim si, da peticijo podpre čim več ljudi. Svoj podpis lahko oddate po registraciji na spletni strani Odbora za peticije: https://bit.ly/3Tecy9p je povedala Romana Tomc.

Morišče Macesnova Gorica
Morišče Macesnova Gorica © Škofija Novo mesto

Slovenija, Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.