Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zahvalna listina Radiu Ognjišče (foto: Jože Bartolj)
Zahvalna listina Radiu Ognjišče | (foto: Jože Bartolj)

Priznanje Radiu Ognjišče za podporo in pomoč pri delovanju društva

Slovenija | 08.12.2023, 09:21 Jože Bartolj

V sklopu praznovanja ob 30. letnici Ljubiteljskega gledališča Petra Simonitija iz Celja, so sinoči v tamkajšnjem Narodnem domu pripravili slovesnost, na kateri so podelili priznanja in uprizorili igrani recital Prerok Kahlila Gibrana v režiji Jane Kvas.

Slovesnost se je začela s pesmijo Vokalne skupine fantov z Jožefovega hriba pod vodstvom Primoža Krta nato pa je v čast 30 letnici spregovoril vodja oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Celje dr. Bojan Cvelfar. Orisal je pot gledališča, ki se je začela pred 30 leti. Korenine segajo v leto 1993 ko so na pogorišču nekdanjega amaterskega gledališča Železarne Štore, trije entuziasti (Peter Simoniti, Lada Ščurek, Mira Furlan) ustanovili Ljubiteljsko gledališče Teharje – Celje. To se je leta 2020 odločilo preimenovati: nadelo si je ime dolgoletnega igralca, režiserja, umetniškega vodja, gledališkega duhovnega očeta Petra Simonitija. Večji del bogatega repertoarja zavzemajo recitali, s katerimi gledališčniki redno predstavljajo pisatelje in pesnike svetovne in domače literature ter druge pomembne slovenske osebnosti. Ob tem je na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje na ogled tudi razstava, katere avtor je Srečko Maček.

Recital
Recital © Jože Bartolj

Sledila je podelitev priznanj in eno od njih je prejel tudi Radio Ognjišče za podporo in pomoč pri delovanju društva. Skupaj smo namreč pripravili že pet projektov, (eno radijsko igro in štiri recitale) ki jih lahko poslušalci slišijo tudi v našem audio arhivu.

© Jože Bartolj

Sledila je še uprizoritev Igranega recitala Kahlila Gibrana Prerok, ki so ga ob tej slavnostni priložnosti pripravili v luči 100-letnice izida in 140 letnici Gibranovega rojstva. Šest interpretov se je pod režijskim vodstvom Jane Kvas, predstavilo z bogatim in strnjenim pesniško filozofskim besedilom, ki nagovarja tudi po sto letih od njegovega nastanka.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.