Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Roselyn Hamel na srečanju s papežem (foto: Vatican News)
Roselyn Hamel na srečanju s papežem | (foto: Vatican News)

Srečala se je z materjo morilca svojega brata

Novice | 07.12.2023, 10:04 Marjana Debevec

Sestra duhovnika Jacquesa Hamela, ki sta ga julija leta 2016 med sveto mašo ubila dva islamska skrajneža, se je v sredo srečala s papežem Frančiškom. Podarila mu je risbo z golobom in oljčno vejico, ki simbolizira mir, pa tudi pridigo svojega pokojnega brata, ki jo je našla v enem od predalov. Roselyne Hamel se je v Rimu sicer mudila, da bi predstavila podelitev šeste nagrade, posvečene medverskemu dialogu in poimenovane po njenem bratu duhovniku. Nagrado bodo podelili januarja v Lurdu. Je pa Roselyne povedala, da se je srečala z materjo morilca svojega brata.

Sestra ubitega duhovnika Jacquesa Hamela je povedala, da se je srečala z materjo enega od morilcev. Prav s tem srečanjem se je po njenih besedah začela pot medsebojnega zdravljenja.

»Srečanje z gospo Kermiche je bila pot, ki sem jo iskala, da bi osmislila svoje življenje po takšnem nasilju,« je povedala Roselyn Hamel. »Ne samo, da je Jacques mrtev, ampak je umrl zaradi vse te človeške zlobe. Šla sem torej h gospe Kermiche, ki me je takoj prosila odpuščanja, ker je njen sin ravnal tako.«

Mati bo vedno nosila težo krivde

Roselyn je povedala, da sta si podelili trpljenje, ki je tako dobilo drugačen pomen. Ta mati, ki je vzgajala svojega otroka, mora prenašati veliko trpljenje, je dejala Roselyn. Gospa Karmiche ji je povedala, da je bil njen sin tako neobvladljiv, da je sama poklicala policijo in so ga zaprli.

Toda, ker je bil v zaporu z nekim starejšim skrajnežem in je padel pod njegov vpliv, so ga s pomočjo odvetnikov rešili na prostost. In zakaj? Da je potem ubil duhovnika. Ta mati po besedah Roselyne poleg bolečine ob izgubi sina nenehno nosi težo krivde. Povedala ji je tudi, da so jo obiskali le kristjani, njena muslimanska skupnost jo je zapustila.

Nagovorila tudi sestre morilca

Roselyn se je na sodišču srečala tudi s štirimi sestrami pomočnika morilca svojega brata. Čeprav so se ustrašile, ko so jo zagledale, se jim je ona približala v miru.

Povedale so ji, da mlajšega brata nihče ni imel časa vzgajati, zdaj pa se je to zgodilo. Roselyn jim je svetovala, naj mu ostanejo blizu, tudi, ko bo v zaporu, saj bo potreboval njihovo podporo.

Povejmo še to, da že teče postopek za beatifikacijo za duhovnika Jacquesa Hamela.

Novice
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...