Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Roselyn Hamel na srečanju s papežem (foto: Vatican News)
Roselyn Hamel na srečanju s papežem | (foto: Vatican News)

Srečala se je z materjo morilca svojega brata

Novice | 07.12.2023, 10:04 Marjana Debevec

Sestra duhovnika Jacquesa Hamela, ki sta ga julija leta 2016 med sveto mašo ubila dva islamska skrajneža, se je v sredo srečala s papežem Frančiškom. Podarila mu je risbo z golobom in oljčno vejico, ki simbolizira mir, pa tudi pridigo svojega pokojnega brata, ki jo je našla v enem od predalov. Roselyne Hamel se je v Rimu sicer mudila, da bi predstavila podelitev šeste nagrade, posvečene medverskemu dialogu in poimenovane po njenem bratu duhovniku. Nagrado bodo podelili januarja v Lurdu. Je pa Roselyne povedala, da se je srečala z materjo morilca svojega brata.

Sestra ubitega duhovnika Jacquesa Hamela je povedala, da se je srečala z materjo enega od morilcev. Prav s tem srečanjem se je po njenih besedah začela pot medsebojnega zdravljenja.

»Srečanje z gospo Kermiche je bila pot, ki sem jo iskala, da bi osmislila svoje življenje po takšnem nasilju,« je povedala Roselyn Hamel. »Ne samo, da je Jacques mrtev, ampak je umrl zaradi vse te človeške zlobe. Šla sem torej h gospe Kermiche, ki me je takoj prosila odpuščanja, ker je njen sin ravnal tako.«

Mati bo vedno nosila težo krivde

Roselyn je povedala, da sta si podelili trpljenje, ki je tako dobilo drugačen pomen. Ta mati, ki je vzgajala svojega otroka, mora prenašati veliko trpljenje, je dejala Roselyn. Gospa Karmiche ji je povedala, da je bil njen sin tako neobvladljiv, da je sama poklicala policijo in so ga zaprli.

Toda, ker je bil v zaporu z nekim starejšim skrajnežem in je padel pod njegov vpliv, so ga s pomočjo odvetnikov rešili na prostost. In zakaj? Da je potem ubil duhovnika. Ta mati po besedah Roselyne poleg bolečine ob izgubi sina nenehno nosi težo krivde. Povedala ji je tudi, da so jo obiskali le kristjani, njena muslimanska skupnost jo je zapustila.

Nagovorila tudi sestre morilca

Roselyn se je na sodišču srečala tudi s štirimi sestrami pomočnika morilca svojega brata. Čeprav so se ustrašile, ko so jo zagledale, se jim je ona približala v miru.

Povedale so ji, da mlajšega brata nihče ni imel časa vzgajati, zdaj pa se je to zgodilo. Roselyn jim je svetovala, naj mu ostanejo blizu, tudi, ko bo v zaporu, saj bo potreboval njihovo podporo.

Povejmo še to, da že teče postopek za beatifikacijo za duhovnika Jacquesa Hamela.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...