Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Roselyn Hamel na srečanju s papežem (foto: Vatican News)
Roselyn Hamel na srečanju s papežem | (foto: Vatican News)

Srečala se je z materjo morilca svojega brata

Novice | 07.12.2023, 10:04 Marjana Debevec

Sestra duhovnika Jacquesa Hamela, ki sta ga julija leta 2016 med sveto mašo ubila dva islamska skrajneža, se je v sredo srečala s papežem Frančiškom. Podarila mu je risbo z golobom in oljčno vejico, ki simbolizira mir, pa tudi pridigo svojega pokojnega brata, ki jo je našla v enem od predalov. Roselyne Hamel se je v Rimu sicer mudila, da bi predstavila podelitev šeste nagrade, posvečene medverskemu dialogu in poimenovane po njenem bratu duhovniku. Nagrado bodo podelili januarja v Lurdu. Je pa Roselyne povedala, da se je srečala z materjo morilca svojega brata.

Sestra ubitega duhovnika Jacquesa Hamela je povedala, da se je srečala z materjo enega od morilcev. Prav s tem srečanjem se je po njenih besedah začela pot medsebojnega zdravljenja.

»Srečanje z gospo Kermiche je bila pot, ki sem jo iskala, da bi osmislila svoje življenje po takšnem nasilju,« je povedala Roselyn Hamel. »Ne samo, da je Jacques mrtev, ampak je umrl zaradi vse te človeške zlobe. Šla sem torej h gospe Kermiche, ki me je takoj prosila odpuščanja, ker je njen sin ravnal tako.«

Mati bo vedno nosila težo krivde

Roselyn je povedala, da sta si podelili trpljenje, ki je tako dobilo drugačen pomen. Ta mati, ki je vzgajala svojega otroka, mora prenašati veliko trpljenje, je dejala Roselyn. Gospa Karmiche ji je povedala, da je bil njen sin tako neobvladljiv, da je sama poklicala policijo in so ga zaprli.

Toda, ker je bil v zaporu z nekim starejšim skrajnežem in je padel pod njegov vpliv, so ga s pomočjo odvetnikov rešili na prostost. In zakaj? Da je potem ubil duhovnika. Ta mati po besedah Roselyne poleg bolečine ob izgubi sina nenehno nosi težo krivde. Povedala ji je tudi, da so jo obiskali le kristjani, njena muslimanska skupnost jo je zapustila.

Nagovorila tudi sestre morilca

Roselyn se je na sodišču srečala tudi s štirimi sestrami pomočnika morilca svojega brata. Čeprav so se ustrašile, ko so jo zagledale, se jim je ona približala v miru.

Povedale so ji, da mlajšega brata nihče ni imel časa vzgajati, zdaj pa se je to zgodilo. Roselyn jim je svetovala, naj mu ostanejo blizu, tudi, ko bo v zaporu, saj bo potreboval njihovo podporo.

Povejmo še to, da že teče postopek za beatifikacijo za duhovnika Jacquesa Hamela.

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...