Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Molitev brata Aloisa in vse navzočih nad novim priorjem Taizejske skupnosti (foto: Posnetek zaslona)
Molitev brata Aloisa in vse navzočih nad novim priorjem Taizejske skupnosti | (foto: Posnetek zaslona)

Taizejska skupnost ima novega voditelja

| 04.12.2023, 11:16 Marjana Debevec

Skupnost v Taizéju ima novega priorja. V soboto zvečer je brat Alois predal svojo službo anglikanskemu bratu Matthewu. Njegova prva naloga bo vodenje evropskega novoletnega srečanja mladih v Ljubljani.

Brat Alois, ki je vodenje skupnosti prevzel po smrti ustanovitelja brata Rogerja, je v zadnjih mesecih izvedel posvet med vsemi brati, da bi v skladu s pravilom izbral svojega naslednika. Po 18 letih služenja je svojo dolžnost predal bratu Matthewu, ki prihaja iz Velike Britanije.

»Kar je bilo lepo videti, je bilo to, da je bil to zanje trenutek molitve, v kateri so se zbrali skupaj in kot skupnost molili nad novim priorjem. Navzoči so bili tudi predstavniki različnih krščanskih cerkva, ki so tudi molili svoj blagoslov na njegovo službo,« je za naš radio pojasnil Tilen Čebulj iz Katoliške mladine.

Brat Alois med lanskim novoletnim srečanje v Rostocku
Brat Alois med lanskim novoletnim srečanje v Rostocku © Marija Poklukar

Manjka še 2000 prenočišč

Povedal je, da bo prva javna zadolžitev novega priorja prav vodenje novoletnega srečanja mladih v Ljubljani, za katero se počasi že zapirajo prijave.

»Približno 4000 mladih od drugod se pričakuje. Imamo pa še kar en velik izziv, ker nam manjka še kar nekaj prenočišč. Smo nekako na polovici. Tako da res povabilo vsem, ki so v Ljubljani in okolici, da se prijavijo, da sprejmejo dva mlada na svoj dom in tudi na ta način doživijo mladost, doživijo ta utrip življenja, ki ga prinašajo mladi; da nas tudi malce zmoti in preseneti v teh naših novoletnih rutinah.

Po božični prazniki so vedno zelo topli, polni upanja in tudi srečanje z udeleženci bo zagotovo ena takšnih priložnosti,« nas je izzval Čebulj.

Povedal je tudi, da bo to soboto ob 16. uri v svetišču sv. Jožefa v Ljubljani pevska vaja za vse, ki bi med srečanjem sodelovali v zboru pri molitvah. Vabljeni so tudi inštrumentalisti.

Vse podatke za to, kako sprejeti mlade na svoj doma najdete v svoji župniji, ali pa spletni strani Katoliške mladine.

Tilen Čebulj
Tilen Čebulj © Marija Poklukar

Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...