Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Namesto papeža tudi danes njegovo katehezo posredoval msgr. Braida

Svet | 03.12.2023, 13:26 Alen Salihović

Papež Frančišek tudi danes zaradi zdravstvenih težav ni mogel prebrati besedila po opoldanski molitvi. Besede svetega očeta, ki so se nanašale na evangeljski odlomek o čuječnosti je prebral msgr. Paolo Braida. Poudaril je, da čuječnost služabnikov ni zaradi strahu, temveč iz želje, pričakovanja iti naproti njihovemu gospodu, ki prihaja. »Pripravljeni so torej za njegov prihod, ker ga imajo radi, ker jim je pri srcu, da bo našel, ko bo prišel, gostoljuben in urejen dom. Zadovoljni so, da ga bodo ponovno videli, do te mere, da njegov prihod pričakujejo kot praznik za vso veliko družino, kateri pripadajo,« je v imenu svetega očeta dejal msgr. Braida.

»In s tem pričakovanjem, polnim čustvenosti, se hočemo tudi mi pripraviti, da bomo sprejeli Jezusa: na Božič, ki ga bomo čez nekaj tednov obhajali; ob koncu časov, ko se bo vrnil v slavi; vsak dan, ko nam On pride naproti v Evharistiji, v svoji Besedi, še zlasti pa v najbolj pomoči potrebnim. Zatorej, na poseben način v teh tednih skrbno pripravimo dom srca, da bo urejen in gostoljuben. Pravzaprav biti čuječ pomeni imeti pripravljeno srce. To je drža stražarja, ki se v noči ne pusti premamiti utrujenosti, ne zaspi, ampak ostane buden in čaka na luč, ki bo prišla. Gospod je naša luč in lepo je pripraviti srce, da ga sprejmemo z molitvijo in ga sprejmemo z dejavno ljubeznijo. Gre za dve pripravi, zaradi katerih se čuti doma. V zvezi s tem pravijo, da je sveti Martin iz Toursa, mož molitve, potem ko je polovico svojega plašča dal revnemu človeku, sanjal Jezusa, oblečenega prav v tisti del plašča, ki ga je podaril. Poglejte lep adventni program: srečati Jezusa, ki prihaja v vsakem bratu in sestri, ki nas potrebuje in z njimi podeliti to, kar lahko: poslušanje, čas, konkretno pomoč,« je po poročanju Vatican News dejal papež.

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.