Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Opeka v stolnici v Celovcu  (foto: https://www.kath-kirche-kaernten.at/dioezese/detail/C2643/kaernten-dorf-in-madagaskar-soll-bald-600-haeuser-zaehlen)
Opeka v stolnici v Celovcu | (foto: https://www.kath-kirche-kaernten.at/dioezese/detail/C2643/kaernten-dorf-in-madagaskar-soll-bald-600-haeuser-zaehlen)

Misijonar Opeka od rojakov v Avstriji že na srečanje z rojaki v Celju

Slovenija | 02.12.2023, 14:05 Tone Gorjup

»Apostol smetiščarjev in brezdomcev« z Madagaskarja Pedro Opeka se je v četrtek poslovil od rojakov na Koroškem in bo nekaj dni med nami v Sloveniji. Že sinoči so se ga razveselili v Celju, nocoj bo v Velikih Laščah, kjer so njegove korenine. Jutri bo maševal dopoldne v Ljubljani, popoldne v Mariboru in po evangeliju nagovoril zbrane. V ponedeljek zvečer se bo s pričevanjem v Medvodah predstavil širši javnosti.

Pedro Opeka pripada skupnosti lazaristov, zato je sinoči obiskal Dom sv. Jožefa v Celju. Večerni maši v romarski cerkvi sv. Jožefa je sledil pogovorni večer s kulturni programom. Podoben večer se bo odvijal nocoj v Velikih Lašča od koder je njegova mama. Jutri ob 10. uri bo maševal pri frančiškanih na Tromostovju; neposreden prenos boste lahko spremljali na Radiu Ognjišče. Popoldne ob 15. uri bo imel mašo z nagovorom v mariborski stolnici. V ponedeljek ob 19. uri bo v Športni dvorani Medvode še javno pričevanje misijonarja z glasbenimi gosti in predstavitvijo njegovega dela s fotografskimi vložki. Gostitelj Pedra Opeke je bil koroški duhovnik Jože Kopeinig, zato je šel najprej tja. 

Osrednje srečanje z misijonarjem je bilo v celovški stolnici sv. Petra in Pavla. Ob somaševanju Pedra Opeke in koroških duhovnikov je dvojezično mašo daroval škof Jože Marketz. Bogoslužje sta s slovenskim in malgaškim petjem obogatila dva zbora. Gosta je na začetku pozdravila Bernarda Fink Inzko in spomnila na skupno usodo begunskih družin v Argentini. Opeka je v pridigi poudaril, da govori v imenu vseh slovenskih misijonarjev po svetu, saj dobrotniki s Koroške podpirajo vse, brez izjeme.

Povedal je tudi, kako ga je po bolezni, ki ga je doletela petnajst let po prihodu na Madagaskar, Božji previdnosti pripeljala na obrobje malgaške prestolnice. Ko je na velikanskem smetišču videl otroke, na stotine otrok, ki so brskali po smeteh in iskali kaj uporabnega, ga je prevzelo. Tisto noč ni mogel spati. Naslednji dan je šel na smetišče, se predstavil kot duhovnik in ti ljudje so ga sprejeli. Pri njih je Pedro Opeka spoznal, da Bog nikoli ne zapusti ljudi in ostal z njimi. Na tem smetišču je zraslo naselje Akamasoa – dobi prijatelj. Smetiščarsko mesto z že več kot 4.500 hišami ima tudi Koroško vas, saj so z darovi Korošcev doslej zgradili že 550 hiš. Družine, ki niso imele nič, so dobile dom, dobile so dostojanstvo, je povedal Pedro Opeka. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...