Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
V času sneženja in zamrzovanja očistimo vsa stekla, ne le prednje, tudi z avta pometemo sneg, da ne dela preglavic tistim, ki vozijo za ali pred nami (foto: rawpixel.com)
V času sneženja in zamrzovanja očistimo vsa stekla, ne le prednje, tudi z avta pometemo sneg, da ne dela preglavic tistim, ki vozijo za ali pred nami | (foto: rawpixel.com)

Ponekod dež že prehaja v sneg. Bodite previdni!

Slovenija | 02.12.2023, 14:35 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Danes čez dan bodo posamezne reke v severni in severozahodni Sloveniji poplavljale, drugod po državi pa so možna razlivanja nekaterih rek, opozarja Agencija za okolje, ki je obnovila oranžno opozorilo za gorenjsko in savinjsko regijo. Dopoldne je veter v zahodni in južni Sloveniji v sunkih ponekod presegal 70 kilometrov na uro. V nekaterih krajih pa dež že prehaja v sneg.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 8.50 sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo za nevarnost. Gladina morja je namreč povišana. Med 10. in 12. uro se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale.

Sredi dneva se je meja sneženja od severa začela spuščati. Popoldne bo dež ponekod v nižinah prešel v sneg. Ob prehodu fronte se bo ohladilo.

Prometnoinformacijski center za državne ceste voznike opozarja, naj vozijo previdno.

V petek precejšnje težave zaradi vetra in dežja

Obilno deževje in veter, ki je pihal v sunkih tudi do 70 kilometrov na uro, sta včeraj zajela predvsem severozahodni del Slovenije, Notranjsko in Dolenjsko ter deloma osrednjo Slovenijo.

Gasilci so odstranjevali podrto drevje s cestišč ter zaščitili odkrita ostrešja stanovanjskih in drugih objektov, s protipoplavnimi vrečami so ščitili objekte pred vdorom meteorne vode, preusmerjali hudournike, iz nekaterih poplavljenih objektov so morali prečrpati vodo. V naselju Luče v občini Grosuplje je močan veter poškodoval električni daljnovod.

Agencija za okolje je tudi za danes napovedala okrepljen veter. 

Slovenija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.