Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Izidor Pečovnik Dori v studiu Radia Ognjišče (foto: Matjaž Merljak)
Izidor Pečovnik Dori v studiu Radia Ognjišče | (foto: Matjaž Merljak)

Izzivi in aktualna vprašanja pastorale Slovencev v Evropi

Slovenci po svetu | 23.11.2023, 19:27 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki, ki delujejo v evropskih državah, so se v Strunjanu sestali na jesenski pastoralni konferenci. Z njimi je bil tudi škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo izseljencev. O temah, ki so jih obravnavali, nam je več povedal Izidor Pečovnik Dori, novi slovenski župnik v Münchnu, od spomladi tudi predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi in govorec Slovencev pri Nemški škofovski konferenci.

Konferenca je vedno tudi lepa priložnost za medsebojno povezovanje slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, "da smo v tej različnosti, ki jo tvorimo, še kako edini."

"Program srečanja je bil zelo drzen in to kaže na to, da škof Anton Jamnik in tudi Slovenska škofovska konferenca hoče videti našo jasno začrtano pot, kje smo naredili vse, kjer mogoče še imamo rezerve in tudi kaj je v naših rokah, katere prostore imamo v najemu od krajevnih Cerkva, česa smo pa tudi sami lastniki in kako znamo s tem upravljati." Naš sogovornik je bil navdušen, da so vsi, ki so prišli na konferenco, z veseljem tudi sodelovali: "Tako da smo naredili veliko korakov naprej, hitrih korakov, bolj kot smo pričakovali. Nekaj stvari je še odprtih, seveda."

Res sem vesel, ko sem pri vseh teh duhovnikih opazil gorečnost!

Ne pozabimo, da slovenski izseljenski duhovniki poleg zelo razvejanega dušnopastirskega dela opravljajo še veliko drugih, tudi upravniških del in da niso več najmlajši Na župnijah in misijah bodo so za vse generacije, tudi za generacijo, ki se je izselila pred desetletji in je zdaj v letih in jih najbolj potrebuje. Kot je še dejal naš sogovornik, so sklenili, da bodo poskušali spet oživiti nekatere stvari, ki so mogoče malo zaspale.

Občudovanja vredno je, ko duhovnik naredi veliko kilometrov, da obišče rojaka, mu podeli zakramente, tolažbo in je na voljo za pogovor. Izidor Pečovnik Dori, ki je pred tedni postal slovenski župnik v Münchnu, enkrat na mesec še obišče slovensko skupnosti v Berlinu, kjer je deloval vrsto let. Sicer pa je vsako nedeljo pri svetih mašah slišati slovensko besedo in pesem. Veliko vlogo pri izseljenski pastorali imajo namreč tudi laiki.

Slovenci po svetu
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

O avtorju