Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Glavni enolog podjetja Vinakoper Boštjan Zidar (foto: osebni arhiv / Linkedin)
Glavni enolog podjetja Vinakoper Boštjan Zidar | (foto: osebni arhiv / Linkedin)

Vino tudi kot lep medij za druženje s prijatelji

Svetovalnica | 10.11.2023, 12:30 Maja Morela

Ljubitelji vin se veselijo jutrišnjega dne, ko se bo mošt spremenil v vino. Tako se ob martinovem obetajo številni dogodki, policisti pa opozarjajo na poostren nadzor alkoholiziranosti v prometu.

Ustrezna zaščita

Po večini so vina že fermentirala je v Svetovalnici povedal glavni enolog podjetja Vinakoper Boštjan Zidar in dodal, da ni nikoli prepozno za nadzor kakovosti. »Prvi pretoki so prav tako mimo. Paziti moramo, da smo vino ustrezno zaščitili, da ne bo oksidiralo ali dobilo različnih bolezni. Paziti moramo na ustrezno temperaturo in ga okušati, da dobimo vpogled v okus in ustreznost aromatik.«

Obisk vinskega laboratorija

Vsem vinarjem, ki še niso pridobili analitičnih podatkov, polaga na srce, da je čas za obisk vinskega laboratorija, »kamor prinesete svoja vina in povprašate za mnenje in dobite podatke o vinu, da boste vedeli koliko alkohola in kislin vsebuje, kakšen je pH in kolikšna je vrednost prostega žvepla.«

Enajst minut čez enajsto

Zidar dodaja, da moramo biti pri pitju spoštljivi in odgovorni do sebe, predvsem pa do drugih, saj nam bo vino le tako služilo kot lep medij za druženje s prijatelji. V primeru obiska praznovanj na policiji svetujejo sredstva javnega prevoza, taksije ali druge alternativne načine vračanja z zabav. V Mariboru so praznovanje začeli že danes, enajst minut čez enajsto, s tradicionalnim krstom mošta na Trgu Leona Štuklja. Letos sodeluje več kot 70 lokalnih ponudnikov vin. Pričakujejo približno 20 tisoč obiskovalcev. Praznovali bodo tudi na Ptuju, kjer je martinovo, znano kot »mali fašenk«, povezano z začetkom priprav na kurentovanje.

Vinska kraljica Maruša Mukenauer

Številnih martinovanj se veseli tudi mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer, saj meni »da je to dobra priložnost, da mladim predstavimo odgovoren način pitja. Da gre lahko za prijetno druženje, da gre pri tem za našo kulturo ter da morajo ceniti našo domačo kapljico.« Večje ali manjše prireditve bodo ta konec tedna zaznamovale tudi Ormož, Slovenske Konjice, Laško, Ljubljano, Sežano in Semič.

Vinska kraljica Maruša Mukenauer
Vinska kraljica Maruša Mukenauer © FB Vino Mukenauer

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.