Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (foto: Jure Sešek)
Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci | (foto: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

Novice | 05.12.2023, 12:37 Marjana Debevec

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.

Kot na srečanju v Medvodah, je tudi v pogovoru z novinarji Pedro Opeka spodbudil k spravi v slovenskem narodu. »To je rana, ki se ni zacelila že 78 let.« Po njegovih besedah samo resnica združuje.

Sicer pa je večkrat, tudi ko je govoril o vojnah v svetu, poudaril, da nasilje rodi samo nasilje in da nihče noče končati vojne, ker noče biti poraženec. »Veličina človeka se ne meri po zunanji moči, ampak po duši: kaj si naredil za tvoje otroke, za tvojo mladino, za tvoj narod in za druge narode.

Misijonar Pedro Opeka na srečanju z novinarji
Misijonar Pedro Opeka na srečanju z novinarji © Jure Sešek

Manjka nam karizmatičnih voditeljev

Danes je pomanjkanje karizmatičnih voditeljev v teh močnih državah kot so ZDA, Kitajska, Rusija.« Voditelji namreč po njegovih besedah ne bi smeli udobno zasedati svojega položaja. »Voditelji niso zato, da sedijo na stolčkih in da vsak pazi na svoj stol.« Ljudje začutijo, če odgovorni govorijo resnico, ker resnica živi sama po sebi.

Misijonar Opeka je povedal tudi, da je slovenskim škofom zatrdil, da je vera močno zasidrana v srcih naših ljudi. »Jaz sem rekel: 'Slovenska Cerkev je še živa. Ima zdrave korenine. Samo malo manj mladine je danes. Malo manj otrok tudi. Rekel sem jim, naj bo maša bolj vesela; da bodo ljudje bolj peli, da bodo sodelovali pri mašah'.«

Številni novinarji so misijonarju z Madagaskarja pozorno prisluhnili
Številni novinarji so misijonarju z Madagaskarja pozorno prisluhnili © Jure Sešek

Vsakega na cesti bi pozdravil ...

Kaj pa Sloveniji manjka, da se pogosto ne počutimo srečne, je zanimalo novinarje? Po Opekovih besedah se radi ustalimo v svojih ideologijah, v veri in navadah. Da bi bili srečni, pa se moramo srečati z drugimi ljudmi.

»To pomeni tudi, da pustiš, da drug pride k tebi in da so potem njegove težave tudi tvoje težave.« To naj nam bi dala vera.

»Na naših obrazih se mora videti, da smo bratje med seboj. Če bi šel peš tukaj po Ljubljani, bi vsakega pozdravil.«

Pedro Opeka
Pedro Opeka © Jure Sešek

In kje najde moč, da ob vsem darovanju za druge ne pregori? »V evangeliju. Jaz sem prišel na Madagaskar zaradi enega človeka, ki se imenuje Jezus.« Povedal je še, da Jezusa zdaj najde v vsakem otroku na smetišču.

Pedro Opeka v pogovoru z Marjano Debevec
Pedro Opeka v pogovoru z Marjano Debevec © Boštjan Debevec

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...