Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle | (foto: ARO)

Peterle o ustanavljanju Zavezništva SKD: Prvi namen je odpreti pogovor o bistvenih vprašanjih slovenske in evropske prihodnosti

Slovenija | 02.12.2023, 09:03 Alen Salihović

Nekdanji evropski poslanec, prvi predsednik slovenske vlade ter ustanovitelj stranke Slovenski krščanski demokrati Lojze Peterle ustanavlja društvo z imenom »Zavezništvo krščanskih demokratov«. V ta namen bo v ponedeljek podpisal tudi dogovor z SLS, ki mu bo dovolila uporabo imena SKD kot pravna naslednica in lastnica te znamke.

Kaj to pomeni, smo vprašali tako Peterleta kot prvaka SLS Marka Balažica, ki je o tem spregovoril v sredinem Pogovoru o.

»Kriza slovenske politike se nevarno poglablja, tudi v Evropski zvezi ni vse v redu. Zavezništvo krščanskih demokratov je politična nujnost. Prepričan sem, da bi njihov močnejši glas lahko pomagal preseči polarizacijo in neokomunistične težnje. Močnejši glas pa lahko dosežemo samo z združenjem sil za nove skupne cilje. SKD in SLS nista dali slovenski pomladi samo največ glasov, bili sta tudi nosilki povezovalne politične kulture. Prvi namen Zavezništva bo odpreti pogovor o bistvenih vprašanjih prihodnosti Slovenije in Evrope,« je poudaril Peterle.

Nadaljeval je, da je v zadnjem času doživel veliko pozivov k obnovi SKD, ki še vedno deluje kot verodostojen politični brend. »Ne ustanavljam nove stranke, želim pa z odmrznitvijo imena SKD prispevati k povezovanju, zavezništvu krščansko demokratskih sil. Ime SKD deluje izrazito pozitivno. Prenos imena name pomeni vzpodbudo za to,« je jasen.

O odnosih med strankami desne sredine pa je dodal, da je zaenkrat preveč sulic in premalo dialoga. »Če hoče desnica ponovno prevzeti glavno odgovornost za Slovenijo, mora razviti v sodelovanje usmerjeni dialog brez vnaprejšnjih pogojev. Ključno vprašanje je, kaj je prvo, ne kdo je ali mora biti prvi,« poudarja Peterle.

Ljudje ga tudi sprašujejo, kaj bo z vlado, on pa odgovarja, da ga bolj zanima, kaj bo s Slovenijo, tudi z načrti, ki jih ima Platforma Sodelovanja dr. Anžeta Logarja. »Glede na to, kar je Logar predstavil do sedaj, se da z njim pogovarjati. Bi si pa želel, da nimamo še enega ribiča v istem ribniku. Demos je uspel, ker je zmogel širino.« O vladi pa dodal: »Doslej se je vlada ukvarjala predvsem z zamenjavo kadrov. Šla je na moč, ne na rešitve. Njeno geslo je antijanšizem, ne Slovenija. Skrbi me, da ji vodilni ton dajejo ljudje revolucionarnega navdiha. Tako zgodbo smo že doživeli in nikakor si ne želim, da bi jo ponavljali. Rešitev za Slovenijo in Evropo ne bomo našli na Čebinah. Zato je potrebno Zavezništvo SKD.«

Vabljeni, da prisluhnete pogovoroma. 

»Po drugi svetovni vojni v Evropi so politične stranke, ki so se navdihovale v krščanski filozofiji socialne in ekonomske pravičnosti, postale znanilke renesanse demokracije. Na temeljih pluralizma in evropskih vrednot so v duhu l'esprit européen postavile arhitekturo evropskega povezovanja, ki ga danes razumemo pod imenom Evropska unija, po padcu berlinskega zidu pa pomembno pripomogle k demokratizaciji Srednje in Vzhodni Evrope. Posebej v Sloveniji, kjer sta iz politične tradicije Slovenske ljudske stranke iz začetka 20. stoletja, ključni prispevek k demokraciji in svobodi doprinesli Slovenska kmečka zveza in Slovenski krščanski demokrati. Slovenija in Evropska unija sta pred prelomnimi časi. Ob spoznanju, da politični eksperimenti rušijo, namesto, da bi gradili, je nujno, da večjo veljavo v politiki namenimo tradiciji, ki je prinesla in utrdila demokracijo, ter jo ponudimo na razpolago vsem, ki želijo z njeno pomočjo poiskati odgovore na ključne nacionalne in nadnacionalne izzive. V ta namen Slovenska ljudska stranka kot pravni naslednik in lastnik znamke Slovenski krščanski demokrati prenaša g. Lojzetu Peterletu uporabo imena SKD ter pozdravlja vzajemno izgradnjo Zavezništva SKD,« je zapisal prvak SLS Balažic.

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.