Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti)

Ne počutim se še dobro, ampak …

Svet | 01.12.2023, 14:53 Marta Jerebič

Papež Frančišek je bil tudi včeraj kljub vnetju dihal in zdravljenju z antibiotikom precej aktiven. Sprejel je več skupin, ker se še vedno ne počuti dobro, kot je sam dejal, pa je ob avdiencah izrekel le nekaj besed, govor pa izročil v branje oziroma so ga prebrali njegovi sodelavci.

Mednarodno teološko komisijo spodbudil, da bi imela v svojih vrstah več žensk
Papež se je včeraj med drugim srečal s člani Mednarodne teološke komisije. Na avdienco jih je prišlo 33, od tega le 5 žensk. Zato je komisijo spodbudil, da bi v svojih vrstah imela več žensk teologinj, povabil pa je tudi k razmisleku o Cerkvi kot ženski in nevesti. Po njegovih besedah imajo ženske drugačno sposobnost teološkega razmišljanja kot moški. Če ne moremo razumeti, kaj je ženska, kaj je teologija ženske, ne bomo nikoli razumeli, kaj je Cerkev, je zapisal v nagovoru.

SDM: Nobeno doživetje se ne sme izgubiti
Sveti oče je včeraj sprejel tudi delegacijo tistih, ki so pripravljali avgustovski svetovni dan mladih v Lizboni. Zapisal je, da se ne sme izgubiti nič, kar so doživeli na tem srečanju, zlasti to, kako jim je uspelo v središče postaviti tiste, ki so prej živeli na robu.

Sporočilo Bartolomeju
Na včerajšnji praznik sv. Andreja, zavetnika carigrajskega patriarhata, pa je papež poslal sporočilo tudi ekumenskemu patriarhu Bartolomeju. V njem je med drugim zapisal, da moramo kristjani moliti, da bi utihnilo orožje.

Sožalno pismo ob pogrebu Indi Gregory
Papež je imel danes uradno le dve zasebni avdienci. Je pa Vatikan odposlal nekaj njegov sporočil, med drugim sožalno pismo ob pogrebu Indi Gregory, 8-mesečne Angležinje, ki je 13. novembra umrla, potem ko so jo zdravniki po odločitvi britanskega sodišča odklopili z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju. V sporočilu papež Frančišek zagotavlja molitve in bližino družini deklice, izroča Indi, »dragoceno Božjo hčer«, »nežnim in ljubečim rokam« Očeta in se zahvaljuje »Vsemogočnemu Bogu za dar njenega prekratkega življenja«. Pogreb Indi Gregory je danes dopoldne potekal v katedrali sv. Barnabe v Nottinghamu, škofiji kjer živi njena družina.

Sporočilo COP 28
Papež je na omrežju x drugi dan podnebne konference zapisal, da se moramo odzvati zdaj, sicer bodo podnebne spremembe škodovale milijonom ljudi
»V tem zgodovinskem trenutku nas prosijo, da prevzamemo odgovornost za dediščino, ki jo bomo pustili za seboj po življenju na tem svetu. Če se ne bomo odzvali zdaj, bodo podnebne spremembe vse bolj škodovale življenju milijonov ljudi," je zapisal papež. Njegovo sporočilo bo jutri v Dubaju  prebral vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

 

 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.