Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Zasedanje evropskih škofov na Malti (foto: Nadškofija Malta)
Zasedanje evropskih škofov na Malti | (foto: Nadškofija Malta)

Kaj ostaja največji izziv Cerkve v Evropi?

Svet | 01.12.2023, 13:45 Marta Jerebič

Predsedniki škofovskih konferenc iz Evrope, med njimi škof Andrej Saje, so bili minule dni zbrani na plenarnem zasedanju na Malti.

Razpravljali so o dogajanju na sinodi. Med izzivi, s katerimi se sooča Cerkev, so pozornost namenili obrambi življenja in človekovega dostojanstva, pomembnosti mladih, novim migracijskim valovom, prikritemu preganjanju kristjanov v Evropi in umetni inteligenci.

Največji izziv ostaja evangelizacija, da bi v Evropi, ki jo vse bolj mikajo sekularizem, fundamentalizem in populistični nacionalizem, oznanjali veselje evangelija, ki izvira iz srečanja s Kristusom.

Škofje so znova poudarili tudi svoj »ne« vojni in pozvali k dokončni prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in odprtju humanitarnih koridorjev v Gazi. Naslednje plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc bo junija prihodnje leto v Beogradu.

Celotno poročilo škofa Andreja Sajeta.

Svet
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...