Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sinoda v Nemčiji (foto: uradna spletna stran)
Sinoda v Nemčiji | (foto: uradna spletna stran)

Vatikan - odločen NE ženskemu duhovništvu in spremembi nauka o istospolnih

Novice | 03.12.2023, 00:10 Marjana Debevec

Vatikan je ustavil prizadevanja nemških škofov za uvedbo ženskega duhovništva in spremembo nauka o istospolni usmerjenosti. V pismu, ki ga je poslal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je zapisano, da to ne more biti predmet kakršnekoli razprave.

Kardinal Parolin je nemškim škofom v uradnem pismu sporočil, da duhovniško posvečevanje žensk in sprememba cerkvenega nauka o istospolni usmerjenosti pod nobenim pogojem ne moreta biti stvar kakršne koli razprave.

Ob tem je opozoril tudi na disciplinske posledice za tiste, ki bi se upirali nauku Cerkve. V primeru podeljevanja duhovniškega posvečenja ženskam bi kazen bila tudi izobčenje.

Že sv. papež Janez Pavel II. je v apostolskem pismu z naslovom Duhovniško posvečenje izjavil, da Cerkev nima nikakršne oblasti za posvečevanje žensk. Tudi papež Frančišek je to večkrat izrecno potrdil. Med drugim je poudaril, da je Marija, čeprav ni duhovnica, pomembnejša od škofov. Gre torej za dve popolnoma različni, vendar dopolnjujoči se vlogi.

Po poročanju Daily maila kardinal Parolin v pismu tudi spomni, da trenutno poteka vesoljna sinodalna pot, ki jo je sklical sveti oče. To pot je treba spoštovati in se »izogibati vtisu, da potekajo vzporedne pobude, ki so brezbrižne do prizadevanj skupne poti.«

Zasedanje nemške sinode
Zasedanje nemške sinode © uradna spletna stran

Parolin navaja tudi pismo papeža Frančiška katoličanom v Nemčiji iz leta 2019. V njem jih je posvaril pred grehom sekularizacije in posvetne miselnosti proti evangeliju.

Nemška katoliška agencija CNA je ob tem spomnila, da se je julija letos več vodij vatikanskih uradov srečalo s predstavniki nemških škofov, da bi razpravljali o procesu nemškega sinodalnega procesa.

Oktobra so se nemški predstavniki vesoljne škofovske sinode znova pogovarjali s prefekti nekaterih vatikanskih dikasterijev, tovrstni pogovori pa se bodo nadaljevali v prihodnjem letu.

Spomnimo pa tudi, da je papež odgovoril na pismo štirih Nemk, nekdanjih delegatk sinode v Nemčiji. Na zaskrbljenost, ki so jo teologinje in filozofinje izrazile o razvoju sinodalne poti v njihovi deželi papež odgovarja, da tudi njega skrbijo številni konkretni koraki, s katerimi omenjena lokalna Cerkev še naprej grozi, da se bo vse bolj oddaljevala od skupne poti vesoljne Cerkve.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...