Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež med današnjo avdienco (foto: Vatican News)
Papež med današnjo avdienco | (foto: Vatican News)

Vojna vedno prinaša izgubo ... No, ne za vse.

Novice | 29.11.2023, 13:01 Marjana Debevec

Resnica ne postane bolj verodostojna, če jo glasno oznanjamo, ampak če jo pričujemo z življenjem, je pri današnji avdienci poudaril sveti oče. Po njegovih besedah naj bi pričevali evangelij, ki je živ tudi danes. Besedilo kateheze je sicer prebral njegov sodelavec, ker ima papež še vedno šibek glas in ga sili na kašelj. Je pa ob sklepu sam znova pozval k miru.

V luči evangelija naj bi sodobni čas in kulturo dojemali kot dar, kar pomeni oditi na ulice, med ljudi, na kraje trpljenja, dela in študija, je dejal sveti oče. 

»Ne smemo se bati dialoga. Prav ko se soočimo s kritiko, nam to pomaga, da se teologija ne preobrazi v ideologijo.

Moramo oditi na razpotja današnjega sveta. To nam bo pomagalo na nov način razumeti razloge za naše upanje, da bi iz zaklada naše vere z drugimi podelili nove in stare stvari.

Torej, bolj kot prizadevanja za to, da bi spreobrnili današnji svet, si moramo prizadevati za spreobrnitev pastorale, da bi bolje utelesila evangelij v današnji čas.«

Mir, prosim mir!

Ob sklepu splošne avdience, ki je potekala v dvorani Pavla VI., je sveti oče znova odločno pozval k miru.

"Prosim vas, molimo še naprej za težke razmere v Izraelu in Palestini. Mir, prosim mir!

Prosim, da se nadaljuje premirje v Gazi, da bi izpustili vse talce in bi omogočili prihod človekoljubne pomoči.

Slišal sem se s člani tamkajšnje župnije. Povedali so mi, da nimajo vode, kruha. Trpijo preprosti ljudje. Ne trpijo tisti, ki povzročajo vojno. Molimo za mir.

Ne pozabimo tudi na Ukrajino. Vojna je vedno poraz! Vsi nekaj izgubijo. No, ne vsi. Veliko zaslužijo proizvajalci orožja. Oni služijo s smrtjo drugih."

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...