Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež med današnjo avdienco (foto: Vatican News)
Papež med današnjo avdienco | (foto: Vatican News)

Vojna vedno prinaša izgubo ... No, ne za vse.

Novice | 29.11.2023, 13:01 Marjana Debevec

Resnica ne postane bolj verodostojna, če jo glasno oznanjamo, ampak če jo pričujemo z življenjem, je pri današnji avdienci poudaril sveti oče. Po njegovih besedah naj bi pričevali evangelij, ki je živ tudi danes. Besedilo kateheze je sicer prebral njegov sodelavec, ker ima papež še vedno šibek glas in ga sili na kašelj. Je pa ob sklepu sam znova pozval k miru.

V luči evangelija naj bi sodobni čas in kulturo dojemali kot dar, kar pomeni oditi na ulice, med ljudi, na kraje trpljenja, dela in študija, je dejal sveti oče. 

»Ne smemo se bati dialoga. Prav ko se soočimo s kritiko, nam to pomaga, da se teologija ne preobrazi v ideologijo.

Moramo oditi na razpotja današnjega sveta. To nam bo pomagalo na nov način razumeti razloge za naše upanje, da bi iz zaklada naše vere z drugimi podelili nove in stare stvari.

Torej, bolj kot prizadevanja za to, da bi spreobrnili današnji svet, si moramo prizadevati za spreobrnitev pastorale, da bi bolje utelesila evangelij v današnji čas.«

Mir, prosim mir!

Ob sklepu splošne avdience, ki je potekala v dvorani Pavla VI., je sveti oče znova odločno pozval k miru.

"Prosim vas, molimo še naprej za težke razmere v Izraelu in Palestini. Mir, prosim mir!

Prosim, da se nadaljuje premirje v Gazi, da bi izpustili vse talce in bi omogočili prihod človekoljubne pomoči.

Slišal sem se s člani tamkajšnje župnije. Povedali so mi, da nimajo vode, kruha. Trpijo preprosti ljudje. Ne trpijo tisti, ki povzročajo vojno. Molimo za mir.

Ne pozabimo tudi na Ukrajino. Vojna je vedno poraz! Vsi nekaj izgubijo. No, ne vsi. Veliko zaslužijo proizvajalci orožja. Oni služijo s smrtjo drugih."

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.