Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med ljudmi v papamobilu (foto: Vatican News)
Papež med ljudmi v papamobilu | (foto: Vatican News)

Papež odpovedal potovanje v Dubaj

Novice | 29.11.2023, 06:59 Marjana Debevec

Papež Frančišek je na priporočilo zdravnikov odpovedal svoje potovanje v Dubaj. Na podnebni konferenci naj bi se mudil od petka do nedelje, v soboto naj bi zbrane predstavnike držav sveta tudi nagovoril. Kljub temu, da ne bo z njimi, pa jim sveti oče želi poslati svoje sporočilo.

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v sinočnjem sporočilu pojasnil: »Čeprav se je splošna klinična slika svetega očeta glede na stanje gripe in vnetja dihalnih poti izboljšala, so zdravniki papeža prosili, naj se ne odpravi na potovanje v Dubaj, ki ga je načrtoval ob 28. konferenci pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah.«

Papež Frančišek je po Brunijevih besedah prošnjo zdravnikov sprejel z velikim obžalovanjem, zato je potovanje odpovedano. Ker sta papež in Sveti sedež pripravljena sodelovati pri razpravah, ki bodo potekale v prihodnjih dneh, bodo v prihodnjih dneh našli načine, kako to uresničiti.

Prvi papež, ki bi se udeležil podnebne konference

Sveti oče naj bi v Združene arabske emirate odpotoval 1. decembra, da bi se udeležil pomembnega podnebnega srečanja, kjer bi imel govor v soboto, 2. decembra zjutraj. Naslednji dan, v nedeljo, 3. decembra, pa naj bi odprl paviljon vere. Jorge Mario Bergoglio bi bil prvi papež, ki bi sodeloval na konferenci pogodbenic, kateri je vedno izkazoval veliko pozornost.

Podnebne konference je omenil tudi v nedavni apostolski spodbudi Laudate Deum. Vidi jih kot priložnost za spremembo.

Zdravstveno stanje

Prejšnjo soboto je papež zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal vse avdience. Zgodaj popoldne je opravil računalniško tomografijo v rimski bolnišnici Gemelli Isola Tiberina, ki je izključila pljučnico, vendar je pokazala vnetje pljuč, kar mu je povzročalo nekaj težav z dihanjem.

Zato je intravenozno prejemal antiobiotik. Da bi se izognil mrazu, ki je v zadnjih dneh v Rimu, je papež molil Angel Gospodov iz kapele Doma Svete Marte in ne z okna apostolske palače, kjer se je vernikom zahvalil za podporo.

Zaradi lažjega papeževega okrevanja so nekatere pomembne obveznosti, predvidene za te dni, prestavljene. Vendar je od začetka tedna papeževo zdravstveno stanje vidno boljše: nima vročine ali težav z dihanjem. Kljub temu pa so zdravniki mnenja, da je boljše, da se ne odpravi na potovanje v tujino, ki bi bilo zanj zelo naporno.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...