Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Misijonar Pedro Opeka (foto: STA)
Misijonar Pedro Opeka | (foto: STA)

Pedro Opeka je doma. Oglejte si zelo ganljiv prihod #video #foto

Cerkev na Slovenskem | 28.11.2023, 13:47 Alen Salihović

Na letališče Brnik je dopoldne prispel misijonar Pedro Opeka, ki bo slovensko javnost nagovarjal od petka naprej. Tri dni do začetka meseca bo preživel na Avstrijskem Koroškem pod okriljem Misijonske pisarne v Celovcu in njenega predsednika Jožeta Kopeiniga. Po skoraj desetletju je to prvi obisk priljubljenega misijonarja in večkratnega nominiranca za Nobelovo nagrado za mir. Opeka je nazadnje Slovenijo obiskal leta 2015. Tokratni obisk poteka tudi v znamenju njegove 75-letnice življenja, ki jo je obhajal 29. junija.

Misijonar Pedro Opeka na letališču
Misijonar Pedro Opeka na letališču © ARO

"Vsakokrat, ko pridem v Slovenijo, domovino svojih staršev in tudi svojo domovino, je to zame pravo doživetje, polno veselja. Srečam se s sorodniki, sobrati, prijatelji, vsemi Slovenci," je dejal Opeka, ki se čuti Slovenca, čeprav je bil rojen v Argentini. Slovencem se je zahvalil za vso pomoč pri svojem delu in pri delu ostalih misijonarjev.

Na letališču ga je pozdravil ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar, ki je poudaril, da je Opeka med zvezdami slovenskih misijonarjev zagotovo ena najbolj svetlih zvezd. V 28 različnih državah trenutno sicer deluje 42 slovenskih misijonarjev.

Opeka že desetletja do boljšega življenja pomaga revnim ljudem na Madagaskarju, kjer se je, kot je povedal Križnar, znal približati tako otrokom na ulici kot družinam na smetiščih, zgraditi šole, jim zagotoviti zdravstveno oskrbo in vse ostalo, kar človek potrebuje za normalno življenje. "Dobri ljudje po vsem svetu, kot tudi Slovenci, smo ti za to hvaležni," se mu je zahvalil Križnar in dodal, da so tako z molitvami kot z darovi povezani z njim in malgaškim narodom.

Opeka se danes najprej odpravlja na avstrijsko Koroško, kjer so koroški Slovenci z izgradnjo 550 stanovanj pomagali že številnim brezdomcem na Madagaskarju. Na Brniku ga je pričakal predsednik Misijonske pisarne v Celovcu Jože Kopeinig, ki je poudaril: "Naši slovenski misijonarji so res trubadurji božje ljubezni, so veliki dobrotniki človeštva, so garači in so ponos slovenskega naroda. So ambasadorji najboljšega dela slovenskega ljudstva in naroda."

Pedro Opeka, ki letos obeležuje 75 let, je prvič odšel na Madagaskar kot bogoslovec že leta 1970

Pretresla ga je velika revščina, v kateri živijo ljudje na obrobjih smetišča glavnega mesta Antananariva. Skupaj s somišljeniki je zato leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji), katerega namen je pomagati ljudem, da se rešijo iz začaranega kroga revščine.

S sodelavci je zgradil več vasi in centrov Akamasoa, s katerimi je želel dati revnim ljudem možnost dostojnega življenja. Z njimi gradi stanovanja, cerkve, šole, športne dvorane in zdravstvene dispanzerje. Akamasoa je pomagala že več kot 500.000 Malgašem. Zgrajenih je bilo več kot 4.000 hiš, v Akamasoi in njenih vaseh pa živi več kot 25.000 ljudi.

Skupnost je zasnovana tako, da njeni prebivalci in uporabniki sami sodelujejo pri njeni izgradnji. Kljub temu mora Opeka vsako leto zagotoviti izdatna finančna sredstva darovalcev, da Akamasoa lahko nadaljuje s svojim poslanstvom.

Misijonsko središče Slovenije njeno delovanje podpira predvsem z botrstvom Obrok riža na dan, prek katerega več kot 650 botrov zagotavlja topel dnevni obrok za šolarje v misijonskih šolah Akamasoe. Možno pa je darovati tudi za druge splošne namene neposredno na sklic misijonarja Pedra Opeke.

Pozdravljen med nami

»Pozdravljen med nami!« je geslo, ki ga je ob obisku Opeke zapisalo Misijonsko središče Slovenije. Osrednji dogodek za mariborsko metropolijo bo sveta maša z nagovorom v nedeljo ob 15.00 v mariborski stolnici. V Ljubljani bo sveta maša z radijskim prenosom v nedeljo ob 10.00 v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju. Pogovor in pričevanje z glasbenimi gosti pa bo v ponedeljek, 4. decembra, ob 19. uri v športni dvorani Medvode. Vstopnice za pričevanje v Medvodah so še na voljo in jih lahko naročite preko Misijonskega središča Slovenije. Predvidena sta tudi lokalna dogodka v Domu sv. Jožefa v Celju in v Velikih Laščah.

Pozdrav Jožeta Kopeinika

Nagovor Matjaža Križnarja z Misijonskega središča Slovenije

Cerkev na Slovenskem
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...