Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Program za 1100 kandidatov za birmo v mariborski nadškofiji (foto: Družina)
Program za 1100 kandidatov za birmo v mariborski nadškofiji | (foto: Družina)

1100 najstnikov, ki se sprašujejo o svoji poklicanosti

Novice | 27.11.2023, 11:51 Marjana Debevec

Bodite sol zemlje in luč sveta, je več kot tisoč najstnikom, ki bodo letos prejeli zakrament svete birme, zaželel nadškof Alojzij Cvikl. Rdeča nit letošnjega srečanja v Mariboru je bila poklicanost. Glavna gosta sta bila župnik v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec Simon Potnik in misijonarka s. Andreja Godnič.

Če je uspelo svetnikom, lahko uspe tudi nam, je mlade, zbrane v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru v soboto izzval nadškof Cvikl. Kot Jezusovi učenci smo lahko po njegovih besedah tudi mi sol zemlje in luč sveta, ki imata skupnega to, da obe dajeta od sebe nekaj v korist drugega. To pa postanemo, če pustimo, da v nas živi Jezus.

»Danes je zelo poudarjen 'jaz', 'jaz moram imeti to', 'meni pripada to.',« je poudaril nadškof Cvikl. Toda takšno življenje nas po njegovih besedah ne osrečuje. Zato pa je v svetu toliko osamljenosti.

»Gorje družbi, kjer ni nihče pripravljen narediti ničesar za drugega. Družba nujno potrebuje ljudi, ki s svojimi dobrimi deli svetijo kot luč,« je še dejal mariborski nadškof.
Preko dneva so mladi spoznavali različne načine poklicanosti.

Sveto mašo je daroval nadškof Alojzij Cvikl
Sveto mašo je daroval nadškof Alojzij Cvikl © Družina

Osrednja gosta srečanja, duhovnik Simon Potnik in misijonarka, uršulinka s. Andreja Godnič, sta se v pogovoru vrnila v svoja najstniška leta in birmancem razkrila nekaj spominov o svojih pripravah na birmo.

Oba sta mladim zaupala tudi, da sta bila v življenju zaljubljena. S. Andreja je povedala, da se je z Jezusom nekaj let prepirala in na koncu jo je 'zvlekel' v samostan.

Simon je sanjal o medicini, nato pa je sredi 3. letnika, ko je že imel dekle, prišlo kot strela z jasnega: Ti si moj. Postni čas je preživel v razločevanju in postalo mu je kristalno jasno, da bo duhovnik.

Mladi so se nato v 23 delavnicah srečali z z redovniki, redovnicami, misijonarji, duhovniki, bogoslovci, stalnimi diakoni, člani Frančiškovega svetnega reda in zakonskim parom.

Mladi so pozorno prisluhnili pričevanjem
Mladi so pozorno prisluhnili pričevanjem © Družina

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.