Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Program za 1100 kandidatov za birmo v mariborski nadškofiji (foto: Družina)
Program za 1100 kandidatov za birmo v mariborski nadškofiji | (foto: Družina)

1100 najstnikov, ki se sprašujejo o svoji poklicanosti

Novice | 27.11.2023, 11:51 Marjana Debevec

Bodite sol zemlje in luč sveta, je več kot tisoč najstnikom, ki bodo letos prejeli zakrament svete birme, zaželel nadškof Alojzij Cvikl. Rdeča nit letošnjega srečanja v Mariboru je bila poklicanost. Glavna gosta sta bila župnik v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec Simon Potnik in misijonarka s. Andreja Godnič.

Če je uspelo svetnikom, lahko uspe tudi nam, je mlade, zbrane v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru v soboto izzval nadškof Cvikl. Kot Jezusovi učenci smo lahko po njegovih besedah tudi mi sol zemlje in luč sveta, ki imata skupnega to, da obe dajeta od sebe nekaj v korist drugega. To pa postanemo, če pustimo, da v nas živi Jezus.

»Danes je zelo poudarjen 'jaz', 'jaz moram imeti to', 'meni pripada to.',« je poudaril nadškof Cvikl. Toda takšno življenje nas po njegovih besedah ne osrečuje. Zato pa je v svetu toliko osamljenosti.

»Gorje družbi, kjer ni nihče pripravljen narediti ničesar za drugega. Družba nujno potrebuje ljudi, ki s svojimi dobrimi deli svetijo kot luč,« je še dejal mariborski nadškof.
Preko dneva so mladi spoznavali različne načine poklicanosti.

Sveto mašo je daroval nadškof Alojzij Cvikl
Sveto mašo je daroval nadškof Alojzij Cvikl © Družina

Osrednja gosta srečanja, duhovnik Simon Potnik in misijonarka, uršulinka s. Andreja Godnič, sta se v pogovoru vrnila v svoja najstniška leta in birmancem razkrila nekaj spominov o svojih pripravah na birmo.

Oba sta mladim zaupala tudi, da sta bila v življenju zaljubljena. S. Andreja je povedala, da se je z Jezusom nekaj let prepirala in na koncu jo je 'zvlekel' v samostan.

Simon je sanjal o medicini, nato pa je sredi 3. letnika, ko je že imel dekle, prišlo kot strela z jasnega: Ti si moj. Postni čas je preživel v razločevanju in postalo mu je kristalno jasno, da bo duhovnik.

Mladi so se nato v 23 delavnicah srečali z z redovniki, redovnicami, misijonarji, duhovniki, bogoslovci, stalnimi diakoni, člani Frančiškovega svetnega reda in zakonskim parom.

Mladi so pozorno prisluhnili pričevanjem
Mladi so pozorno prisluhnili pričevanjem © Družina

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...