Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dirigent Patrik Greblo. (foto: STA)
Dirigent Patrik Greblo. | (foto: STA)

»Težko si predstavljam, da bo na državni proslavi orkester ob takih okoliščinah kazal spoštovanje parterju«

Slovenija | 27.11.2023, 11:43 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Po objavi sklepa sveta RTV o morebitnem ukinjanju glasbene produkcije in informativnega programa drugega programa je završalo. Ogorčenja prihajajo z več strani.

Izračuni za ukinitev glasbene produkcije in informativnega programa 2. programa

Svet RTV Slovenija se je prejšnji teden seznanil s poslovanjem zavoda. Ocena kaže, da naj bi leto končali z deset in pol milijoni evrov izgube. Zaradi neugodnih finančnih razmer so svetniki potrdili sklep, da uprava pripravi izračune finančnih in kadrovskih učinkov več morebitnih ukrepov. Med temi so poleg ukinitve glasbene produkcije (npr. Simfonični orkester, Big band RTV) še ukinitev informativnega programa drugega programa TVS, Radia Si, regionalnih programov radia in televizije Koper in Maribor, mediateke, založniške dejavnosti, predvajanja radijskih programov na srednjem valu in progresivno znižanje plač.

»Ukiniti«

Po družbenih omrežjih je zavladalo ogorčenje. Med njimi ga je izrazil tudi glasbeni vodja in dirigent Patrik Greblo. »Kar lahko komentiram in kar sem tudi po objavil na Facebook je javno objavljeni sklep RTV, v katerem pravzaprav še nisem v zgodovini tega zavoda zasledil tolikokrat zapisano besedo »ukiniti« kot je ravno v tem, po mojem mnenju, nespretno zapisanem sklepu.«

 Naj se zgodi nek kozmični dež v trenutku sveta RTV pa so stvari defakto ukinjene.

Kozmični dež v času sveta RTV

Meni, da gre za nek streznitveni trenutek. »Ko pa vidiš to zapisano, je čas za javno razpravo. Mislim, da je napočil trenutek in menim, da tudi odločevalci, ustanovitelj in vsi ostali, ki poznamo doprinos vseh teh enot, ne gre namreč samo za glasbeno produkcijo, ampak tudi regionalne programe, založbo in ostale, moramo vedeti, da se to dogaja tukaj in zdaj. Kajti, če malo zbanalirizam, naj se zgodi nek kozmični dež v trenutku sveta RTV pa so stvari defakto ukinjene. Zdaj se o tem razpravlja, zato je zdaj tisti trenutek, da se izjasnimo, katere stvari želimo in katere bomo naši 30-letni zgodovini naše samostojnosti ukinili. Težko si predstavljamo, da bo konkretno Simfonični orkester, ki je na planu, da bo igral na decembrski državni proslavi, ob takih okoliščinah kazal spoštovanje parterju, ki je na take novice imun.«

Težko si predstavljam, da bo konkretno Simfonični orkester, ki je na planu, da bo igral na decembrski državni proslavi, ob takih okoliščinah kazal spoštovanje parterju, ki je na take novice imun.

Generator krize nista simfonični orkester ali big band

Tudi sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija je ogorčen. Kot so zapisali, generator krize nista simfonični orkester ali big band, pač pa večletna politična kratkovidnost in pomanjkanje vizije pristojnih. Opozarjajo, da je glasbena produkcija izstopala po neverjetni sposobnosti prilagajanja nenehnim finančnim in kadrovskim rezim, ne nazadnje tudi krčenju delovnih prostorov. Kljub temu Simfonični orkester RTV Slovenija ohranja vrhunsko raven igranja in jo celo uspeva iz leta v leto nadgrajevati z osebno angažiranostjo in visokimi standardi izbire novih članov in dirigentov, so še poudarili.

 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.