Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Teološka fakulteta v Ljubljani (foto: Teološka fakulteta)
Teološka fakulteta v Ljubljani | (foto: Teološka fakulteta)

Univerza v Ljubljani bo častni doktorat podelila teologu iz Francije

Novice | 27.11.2023, 11:18 Marjana Debevec

Univerza v Ljubljani vsako leto na predlog svojih članic podeli enega ali dva doktorata vrhunskim znanstvenikom iz domovine ali sveta, ki so posebno pomembni za ljubljansko univerzo. Teološka fakulteta od svoje ponovne vključitve v ljubljansko Univerzo leta 1992 svojega predloga za takšno imenovanje do zdaj še ni nikoli podala. Zato so se tokrat odločili, da predlagajo kandidata iz ustanov, s katerimi tradicionalno sodelujejo in sicer so to univerze v Rimu, Insbrucku in Parizu. Odločili so se za slednjo in izbrali velikega filozofa s področja hermenevtike prof. dr. Jeana Greischa, ki je vrsto let sodeloval s Slovenci in Slovenijo, kar je prepoznala tudi Univerza v Ljubljani.

Po besedah dr. Roberta Petkovška gre za filozofa, ki poudarja, da živimo v hermenevtični dobi razuma, v dobri, ki se najprej in predvsem zanima za razumevanje.

»Razumevanje je pomembno, ko se ljudje srečujemo med seboj, ko se srečujejo različne kulture, različni miselni pogledi na svet. Ne moremo se pogovarjati, če najprej drug drugega ne razumemo. Torej razumevanje je njegovo glavno področje, je pojasnil dr. Petkovšek.

To vprašanje je dr. Greisch uporabil tudi na področju teologije, tako da je nekakšen utemeljitelj ali zagovornik ali predstavnik hermenevtične teologije, ki tudi sama zase na prvo mesto postavlja razumevanje: kako razumeti to, kar teologi in Cerkev počnejo.

Slovesna podelitev častnega doktorata bo jutri dopoldne na rektoratu Univerze v Ljubljani. Že nocoj pa bo dr. Jean Greisch na Teološki fakulteti predaval na temo: "Evangelij odrešenja in trepet vere".

Njegov filozofski opus obsega 22 znanstvenih knjig, ki so prevedene v osem jezikov, in več kot štiristo znanstvenih razprav. S filozofskimi basnimi, ki se jim posveča zadnje desetletje, želi doseči odraščajoče in v njih prebuditi željo po razumevanju življenjske polifonije.

Greisch je prejemnik številnih priznanj za svoje znanstveno, prevajalsko in učiteljsko delo: dveh častnih doktoratov ter nagrad Francoske akademije in Francoske katoliške akademije.

dr. Jean Greisch
dr. Jean Greisch © Teološka fakulteta

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.