Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof Stanislav Zore (foto: Vatican News)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Vatican News)

Praznik zaradi treh velikih totalitarizmov prejšnjega stoletja

Cerkev na Slovenskem | 26.11.2023, 16:41 Rok Mihevc

O prazniku Kristusa Kralja je v nagovoru na družbenem omrežju Facebook razmišljal ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je spomnil, da ga je leta 1925 uvedel papež Pij XI.

»To je bil čas, ko so bili trije veliki totalitarizmi prejšnjega stoletja v polnem razmahu. Papež je z uvedbo tega praznika hotel povedati svetu in kristjanom, da so vsa kraljestva tega sveta, še tako mogočna in nasilna, navsezadnje minljiva. Bog pa je začetek in konec časov, kakor molimo ob velikonočni sveči.«

Nadškof je za konec nagovora vernike še spodbudil z vprašanjem: kateri Kristus je nam bližje? Ta, ki naj bi poskrbel za naše zemeljske potrebe, ali tisti, ki nas osvobaja greha in nas vabi v kraljestvo resnice in življenja?

Prisluhnite nadškofovemu nagovoru v celoti:

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.