Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbrane vernike z vsega sveta je danes sveti oče pozdravil preko video prenosa iz kapele.  (foto: Vatican Media)
Zbrane vernike z vsega sveta je danes sveti oče pozdravil preko video prenosa iz kapele. | (foto: Vatican Media)

Angelus zaradi zdravstvenih težav tokrat preko video prenosa.

Papež in Sveti sedež | 26.11.2023, 16:24 Rok Mihevc

Papež Frančišek ima zdravstvene težave, zato so njegove obveznosti odpovedane. Tako tudi danes, kot je sicer običaj, na Trgu sv. Petra v Vatikanu ni pozdravil številnih vernikov in jih nagovoril z okna apostolske palače.

V domači oskrbi v Domu sv. Marte

Včeraj so ga zaradi »rahli gripi podobnega stanja« prepeljali v rimsko bolnišnico Gemelli, kjer pa so mu s podrobnejšim pregledom izključili tveganje za resnejše pljučne zaplete. Frančišek se je vrnil v domačo oskrbo v Dom sv. Marte, zbrane vernike z vsega sveta pa je danes pozdravil preko video prenosa iz kapele.

Pozdravil premirje med Izraelom in Palestino

Namesto njega je nagovor prebral eden njegovih najbližjih sodelavcev, msgr. Paolo Braida, ki, kot je dejal Frančišek, »moja razmišljanja dobro pozna, saj jih on zapisuje in to vedno počne zelo dobro.« Braida je v papeževem imenu molil za trpinčeno Ukrajino in pozdravil premirje med Izraelom in Palestino, nato pa je prebral Frančiškovo razmišljanje ob nedelji Kristusa Kralja vesoljstva, ki zaključuje Cerkveno leto.

Namesto njega je nagovor prebral eden njegovih najbližjih sodelavcev, msgr. Paolo Braid
Namesto njega je nagovor prebral eden njegovih najbližjih sodelavcev, msgr. Paolo Braid © Vatican Media

"Verjamemo v moč ljubezni?"

»Ali verjamemo, da pravo kraljevanje sestoji iz usmiljenja? Verjamemo v moč ljubezni? Verjamemo, da je dobrodelnost najbolj kraljevska manifestacija človeka in nepogrešljiva potreba kristjanov? In končno, še posebno vprašanje: ali sem kraljev prijatelj – ali se torej čutim osebno vpleten v potrebe trpečih ljudi, ki mi prihajajo nasproti? Marija, Kraljica zemlje in neba, naj nam pomaga ljubiti Jezusa, našega Kralja, v njegovih najmanjših bratih.«

Več si lahko preberete na spletni strani Radia Vatikan.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.