Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Aleš Primc je prejel priznanje
Aleš Primc je prejel priznanje "Bela vrtnica" | (foto: Polona Naglič)

Aleš Primc prejel priznanje »Bela vrtnica«

Slovenija | 24.11.2023, 22:49 Rok Mihevc

Gibanje za otroke in družine je Alešu Primcu, borcu za pravice otrok in družin, podelilo plaketo »Bela vrtnica«, najvišje priznanje v prizadevanjih za spoštovanje človekovih pravic, človeškega življenja, svobode in dostojanstva.

Odporniško gibanje proti nacizmu

»Bela vrtnica« se je imenovalo odporniško gibanje proti nacizmu na univerzi v Münchnu v letih 1942 in 1943. Pet študentov in en profesor so na vrhuncu nacistične strahovlade z izredno jasnovidnostjo in pogumom spodbujali k uporu proti nečloveškemu terorju, zatiranju svobode in kršenju človekovih pravic, tako da so trosili letake in pisali grafite. V najbolj nevarnih časih so tvegali in žrtvovali svoja življenja, da bi gradili svet medčloveškega spoštovanja, miru in sožitja. Zato so trajen zgled neomajne pokončnosti, resnicoljubnosti in poguma za ves svet.

Aleš Primc
Aleš Primc © Polona Naglič

Eden največjih poznavalcev družinske politike v Sloveniji

V obrazložitvi podeljenega priznanja je zapisano: »Aleš Primc je eden največjih poznavalcev družinske politike v Sloveniji in se že več kot 20 let aktivno ukvarja s položajem otrok in družin. Aktivno je sodeloval na treh zmagovitih družinskih referendumih v letih 2001, 2012 in 2015. Vsa ta leta je vztrajno posredoval predloge za izboljšanje položaja družin, bil je najaktivnejši predstavnik civilne družbe v parlamentarnih razpravah o Družinskem zakoniku in podajal predloge za izboljšanje Družinskega zakonika. Prav tako je sodeloval v mnogih razpravah v okviru pristojnih delovnih teles Državnega zbora ob obravnavi zakonov, ki zadevajo družinsko politiko in pravice otrok. Organiziral in izvedel je več kot 350 javnih shodov v podporo družinam, življenju, svobodi izražanja in spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin. S svojim nesebičnim, požrtvovalnim in vztrajnim bojem za izboljšanje položaja družin in otrok ter spoštovanje življenja je trajen zgled sedanjim in bodočim rodovom.«

Organiziral in izvedel je več kot 230 javnih shodov v podporo družinam, življenju, svobodi izražanja in spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin. 

Sveta maša za 50 let

Priznanje so Primcu podelili pri sveti maši v kapeli Antonovega doma na Viču, ko so se zahvalili za njegovih 50 let življenja. Daroval jo je p. Tadej Strehovec.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.