Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Kitajski otroci med dramskim nastopom v šoli (foto: sabu728 / Pixabay)
Kitajski otroci med dramskim nastopom v šoli | (foto: sabu728 / Pixabay)

WHO od Kitajske zahteva več podatkov o izbruhu pljučnice

Novice | 23.11.2023, 12:17 Robert Božič

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj, prek mehanizma mednarodnih zdravstvenih predpisov, od kitajskih oblasti zahtevala dodatne epidemiološke in klinične podatke ter rezultate laboratorijskih preiskav o pojavnosti posameznih vrst pljučnice pri obolelih otrocih.

Že včeraj smo poročali o zaskrbljujočem hitrem širjenju »nediagnosticirane vrste pljučnice« pri otrocih v Pekingu in pokrajini Liaoning. Pljučnico spremlja visoka vročina, oteženo dihanje, vendar brez kašlja.

Potem ko je o pojavu bolezni v torek popoldne javnost obvestil Program za spremljanje nastajajočih bolezni (ProMED), je včeraj Svetovna zdravstvena organizacija od kitajskih oblasti zahtevala dodatne epidemiološke in klinične podatke ter rezultate laboratorijskih preiskav o pojavnosti posameznih vrst pljučnice pri obolelih otrocih, pa tudi o razširjenosti gripe, respiratornih virusnih obolenj in drugih okužb dihal, o katerih so kitajske zdravstvene oblasti sicer poročale že 13. novembra.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je takrat ocenila, da je porast bolezni dihal posledica odprave protikoronskih ukrepov ter kroženja znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb, ki prizadenejo otroke, vključno z bakterijo mycoplasma pneumoniae, ki sicer povzroča t.i. atipično pljučnico.

WHO je ljudi na Kitajskem pozvala, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje prenosa okužbe, kot so cepljenje, ohranjanje razdalje, izolacija v primeru okužbe, testiranje, nošenje mask, zagotavljanje dobrega prezračevanja in redno umivanje rok.

Zaskrbljenost kitajcev

Po objavi izjave WHO je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua objavila »ekskluzivni intervju« s predstavnikom Nacionalne zdravstvene komisije. V njem posredno potrjuje včerajšnje navedbe tajvanskih medijev, da je med starši bolnih otrok na Kitajskem čutiti zaskrbljenost in da so številne »otroške bolnišnice bile v zadnjem času prenatrpane.«

»Velike bolnišnice so gosto zasedene, imajo dolge čakalne dobe in veliko tveganje navzkrižne okužbe, zato je priporočljivo, da se otroci z blagimi simptomi najprej odpravijo v primarne zdravstvene ustanove,« še svetujejo svojim državljanom kitajske oblasti.

Tajvanski mediji sicer pripominjajo, da med starši bolnih otrok krožijo dvomi, ali oblasti prikrivajo epidemijo.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...