Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kitajski otroci med dramskim nastopom v šoli (foto: sabu728 / Pixabay)
Kitajski otroci med dramskim nastopom v šoli | (foto: sabu728 / Pixabay)

WHO od Kitajske zahteva več podatkov o izbruhu pljučnice

Novice | 23.11.2023, 12:17 Robert Božič

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj, prek mehanizma mednarodnih zdravstvenih predpisov, od kitajskih oblasti zahtevala dodatne epidemiološke in klinične podatke ter rezultate laboratorijskih preiskav o pojavnosti posameznih vrst pljučnice pri obolelih otrocih.

Že včeraj smo poročali o zaskrbljujočem hitrem širjenju »nediagnosticirane vrste pljučnice« pri otrocih v Pekingu in pokrajini Liaoning. Pljučnico spremlja visoka vročina, oteženo dihanje, vendar brez kašlja.

Potem ko je o pojavu bolezni v torek popoldne javnost obvestil Program za spremljanje nastajajočih bolezni (ProMED), je včeraj Svetovna zdravstvena organizacija od kitajskih oblasti zahtevala dodatne epidemiološke in klinične podatke ter rezultate laboratorijskih preiskav o pojavnosti posameznih vrst pljučnice pri obolelih otrocih, pa tudi o razširjenosti gripe, respiratornih virusnih obolenj in drugih okužb dihal, o katerih so kitajske zdravstvene oblasti sicer poročale že 13. novembra.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je takrat ocenila, da je porast bolezni dihal posledica odprave protikoronskih ukrepov ter kroženja znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb, ki prizadenejo otroke, vključno z bakterijo mycoplasma pneumoniae, ki sicer povzroča t.i. atipično pljučnico.

WHO je ljudi na Kitajskem pozvala, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje prenosa okužbe, kot so cepljenje, ohranjanje razdalje, izolacija v primeru okužbe, testiranje, nošenje mask, zagotavljanje dobrega prezračevanja in redno umivanje rok.

Zaskrbljenost kitajcev

Po objavi izjave WHO je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua objavila »ekskluzivni intervju« s predstavnikom Nacionalne zdravstvene komisije. V njem posredno potrjuje včerajšnje navedbe tajvanskih medijev, da je med starši bolnih otrok na Kitajskem čutiti zaskrbljenost in da so številne »otroške bolnišnice bile v zadnjem času prenatrpane.«

»Velike bolnišnice so gosto zasedene, imajo dolge čakalne dobe in veliko tveganje navzkrižne okužbe, zato je priporočljivo, da se otroci z blagimi simptomi najprej odpravijo v primarne zdravstvene ustanove,« še svetujejo svojim državljanom kitajske oblasti.

Tajvanski mediji sicer pripominjajo, da med starši bolnih otrok krožijo dvomi, ali oblasti prikrivajo epidemijo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.