Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Maska (foto: Juraj Varga / Pixabay)
Maska | (foto: Juraj Varga / Pixabay)

Izbruh "čudne" pljučnice na Kitajskem. Bolnišnice "preplavljene z bolnimi otroki".

Novice | 22.11.2023, 20:26 Robert Božič

Številni svetovni mediji poročajo o zaskrbljenosti zaradi skrivnostne pljučnice, zaradi katere so bolnišnice na Kitajskem "preplavljene z bolnimi otroki".

Tajvanski FTV News piše, da največji izbruh bolezni beležijo pri otrocih v Pekingu in Liaoningu. Pljučnico spremlja visoka vročina in oteženo dihanje, vendar brez kašlja. Tajvanski mediji pripominjajo, da med starši bolnih otrok krožijo dvomi, ali oblasti prikrivajo epidemijo.

O pojavu je včeraj popoldne javnost obvestil tudi Program za spremljanje nastajajočih bolezni (ProMED), ki je največji javno dostopen sistem, ki izvaja globalno poročanje o izbruhih nalezljivih bolezni. V obvestilu objavlja prve podrobnosti o epidemiji »nediagnosticirane pljučnice« na Kitajskem.

V poročilu še navajajo da "ni jasno, kdaj se je ta izbruh začel, saj bi bilo nenavadno, da bi bilo tako hitro prizadetih toliko otrok". Nekateri mediji poročajo o celih razredih bolnih otrok, zboleli naj bi tudi nekateri učitelji.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.