Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maska (foto: Juraj Varga / Pixabay)
Maska | (foto: Juraj Varga / Pixabay)

Izbruh "čudne" pljučnice na Kitajskem. Bolnišnice "preplavljene z bolnimi otroki".

Novice | 22.11.2023, 20:26 Robert Božič

Številni svetovni mediji poročajo o zaskrbljenosti zaradi skrivnostne pljučnice, zaradi katere so bolnišnice na Kitajskem "preplavljene z bolnimi otroki".

Tajvanski FTV News piše, da največji izbruh bolezni beležijo pri otrocih v Pekingu in Liaoningu. Pljučnico spremlja visoka vročina in oteženo dihanje, vendar brez kašlja. Tajvanski mediji pripominjajo, da med starši bolnih otrok krožijo dvomi, ali oblasti prikrivajo epidemijo.

O pojavu je včeraj popoldne javnost obvestil tudi Program za spremljanje nastajajočih bolezni (ProMED), ki je največji javno dostopen sistem, ki izvaja globalno poročanje o izbruhih nalezljivih bolezni. V obvestilu objavlja prve podrobnosti o epidemiji »nediagnosticirane pljučnice« na Kitajskem.

V poročilu še navajajo da "ni jasno, kdaj se je ta izbruh začel, saj bi bilo nenavadno, da bi bilo tako hitro prizadetih toliko otrok". Nekateri mediji poročajo o celih razredih bolnih otrok, zboleli naj bi tudi nekateri učitelji.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...