Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mladi med vigilijo (foto: Katoliška Cerkev)
Mladi med vigilijo | (foto: Katoliška Cerkev)

Kaj bodo počeli skupaj mladi iz italijanske in slovenske strani meje?

Novice | 25.11.2023, 07:10 Marjana Debevec

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom mladih, ki ga bomo praznovali po škofijah, se bodo nocoj srečali mladi iz Nove Gorice in italijanske Gorice. To bo tudi priprava na leto 2025, ko bosta mesti postali Evropska prestolnica kulture.

Mladi z obeh strani meje so se srečali že lani, ko se jih je v Novi Gorici zbralo 300. Letos bodo vigilijo pripravili na italijanski strani meje. Za geslo so vzeli papeževo sporočilo mladim z naslovom: Veseli v upanju.

Referent za mlade v koprski škofiji Primož Erjavec je za naš radio pojasnil, da si mladi upanja želijo, velikokrat pa živijo v svetu, kjer ga močno primanjkuje. »Najprej je to njihova osebna izkušnja. V pripravi na to srečanje smo jih namreč vprašali, kako se oni znajdejo v tem svetu, v družini, med sošolci. Dobili smo zelo pretresljive izjave mladih, kako s trpljenjem, z ranami gredo skozi mladost.«

Zato bodo na srečanju, ki bo vseboval medsebojno spoznavanje ter molitveno bedenje z obema škofoma in taizejskimi brati, poskušali izraziti težo življenja. »To upanje, ki ga v svetu manjka. Da potem prižgemo to upanje, ki bo kot krhka luč, ki bi potem zasvetila. Pomagali si bomo s tem, kar je v Svetem pismu.«

Prvi del bo potekal na travniku in v cerkvi sv. Ignacija. Nato pa se bodo v procesiji z lučkami odpravili v goriško stolnico.

Obenem pa je prav v teh dneh, ko je prosto gibanje ljudi čez mejo začasno ustavljeno, preroško govoriti o mladih, ki se srečujejo in si želijo sklepati prijateljstva, izhajajoč iz tega, kar jih združuje, je pojasnil Erjavec. »Mislim, da bo za obiskovalca, ki bo to spremljal, ali pa za tiste, ki bodo potem o tem srečanju brali v medijih, sporočilo bratstva, ki naj bi prevladalo nad vsemi stvarmi, ki jih danes doživljamo.«

Želijo pa si tudi, da se pred letom 2025, ko bo mesto Evropska prestolnica kulture, ljudje z obeh strani meje še bolj povežejo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.