Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Mladi med vigilijo (foto: Katoliška Cerkev)
Mladi med vigilijo | (foto: Katoliška Cerkev)

Kaj bodo počeli skupaj mladi iz italijanske in slovenske strani meje?

Novice | 25.11.2023, 07:10 Marjana Debevec

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom mladih, ki ga bomo praznovali po škofijah, se bodo nocoj srečali mladi iz Nove Gorice in italijanske Gorice. To bo tudi priprava na leto 2025, ko bosta mesti postali Evropska prestolnica kulture.

Mladi z obeh strani meje so se srečali že lani, ko se jih je v Novi Gorici zbralo 300. Letos bodo vigilijo pripravili na italijanski strani meje. Za geslo so vzeli papeževo sporočilo mladim z naslovom: Veseli v upanju.

Referent za mlade v koprski škofiji Primož Erjavec je za naš radio pojasnil, da si mladi upanja želijo, velikokrat pa živijo v svetu, kjer ga močno primanjkuje. »Najprej je to njihova osebna izkušnja. V pripravi na to srečanje smo jih namreč vprašali, kako se oni znajdejo v tem svetu, v družini, med sošolci. Dobili smo zelo pretresljive izjave mladih, kako s trpljenjem, z ranami gredo skozi mladost.«

Zato bodo na srečanju, ki bo vseboval medsebojno spoznavanje ter molitveno bedenje z obema škofoma in taizejskimi brati, poskušali izraziti težo življenja. »To upanje, ki ga v svetu manjka. Da potem prižgemo to upanje, ki bo kot krhka luč, ki bi potem zasvetila. Pomagali si bomo s tem, kar je v Svetem pismu.«

Prvi del bo potekal na travniku in v cerkvi sv. Ignacija. Nato pa se bodo v procesiji z lučkami odpravili v goriško stolnico.

Obenem pa je prav v teh dneh, ko je prosto gibanje ljudi čez mejo začasno ustavljeno, preroško govoriti o mladih, ki se srečujejo in si želijo sklepati prijateljstva, izhajajoč iz tega, kar jih združuje, je pojasnil Erjavec. »Mislim, da bo za obiskovalca, ki bo to spremljal, ali pa za tiste, ki bodo potem o tem srečanju brali v medijih, sporočilo bratstva, ki naj bi prevladalo nad vsemi stvarmi, ki jih danes doživljamo.«

Želijo pa si tudi, da se pred letom 2025, ko bo mesto Evropska prestolnica kulture, ljudje z obeh strani meje še bolj povežejo.

Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.