Zlorabe ... (foto: Pixabay)
Zlorabe ... | (foto: Pixabay)

Policija odkrila osem storilcev pridobivanja in širjenja spolne zlorabe otrok na spletu

Novice | 20.11.2023, 14:17 Marjana Debevec

Slovenska Policija je v sodelovanju z Europolom, Madžarsko, Hrvaško in nekaterimi državami Zahodnega Balkana izvedla obširno mednarodno kriminalistično preiskavo s področja spolnih zlorab otrok prek interneta. V Sloveniji so v prvi polovici novembra izvedli več kot 40 hišnih preiskav pri 39 osumljencih in potrdili osem storilcev, ki so po spletu pridobivali in širili material s spolno zlorabo otrok.

Osumljenci so različnih starosti, izobrazbe in slojev družbe iz območja Ljubljane, Kranja, Kopra in Novega mesta. Na do sedaj zaseženem gradivu ni slovenskih otrok, so pa nekateri osumljenci plačevali s kripto valutami, za prikrivanje identitete so uporabljali temni splet.

Po besedah kriminalista Roberta Tekavca bo zdaj sledila analiza vseh podatkov iz elektronskih naprav, preko katere poskušajo odkriti žrtve. »Do sedaj smo identificirali dva otroka, ki sta bila žrtve spolne zlorabe,« je pojasnil Tekavec.

Povedal je tudi, da za zdaj še nimajo podatkov, ki bi kazali na medsebojno povezanost osumljencev, vendar pa je znano, da se storilci pogosto povezujejo tudi preko mej. Delijo si nasvete, kako ostati prikriti in kako otroke uspešno nagovoriti k zlorabi.

Slovenija z Europolom, Madžarsko in Hrvaško že štiri leta vodi te preiskave, v katerih si izmenjujejo informacije in delujejo preventivno. Na osnovi gradiva poskušajo tudi identificirati žrtve in jih rešiti.

»Na dosedanjih dvanajstih operativnih akcijah so kriminalisti iz Evrope in drugih držav sveta analizirali 6463 serij gradiv, ki prikazujejo različne otroke. Identificirali so 690 otrok, ki so jih tudi potem rešili.«

Policija opaže nove trende, da lahko storilci lažje pristopajo do otrok in da ostanejo prikriti. Tekavec je omenil uporabo določene platforme za izmenjavo posnetkov otrok in tudi uporabo umetne inteligence.

»Novi trendi so spolne zlorabe za na daljavo, ko ponudnik spolne zlorabe le to predvaja preko kamere, naročnik na drugi strani sveta, ki za to zlorabo plača, to zlorabo gleda in tudi naroča, kaj naj se z otrokom zgodi.«

Najbolj pogoste zlorabe otrok še vedno ostajajo izmenjevanje in razširjanje gradiva, nagovarjanje in manipuliranje z otroki preko interneta, ko storilec poskuša pridobiti otrokovo zaupanje in pa objava slikovnega gradiva, ki sta si ga mladoletna partnerja izmenjala.

Pri policiji na današnji svetovni dan otrok opozarjajo tudi na samoposnetke zelo majhnih otrok, ki se igrajo pred kamero pametnega telefona in potem posnetke nevede delijo naprej. Pri tem imajo odgovornost predvsem starši, je poudaril Tekavec.

Storilcem pa sporočajo, da Policija preži na njih, da jih bodo identificirali in pripeljali pred roko pravice. Zagrožena kazen je od šestih mesecev do osmih let.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...