Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež na kosilu z revnimi (foto: Vatican News)
Papež na kosilu z revnimi | (foto: Vatican News)

Strah ali zaupanje?

Novice | 19.11.2023, 20:51 Marjana Debevec s. Meta Potočnik

Pri sveti maši ob sedmem svetovnem dnevu revnih je papež Frančišek vse kristjane spodbudil, naj spričo brezbrižnosti in egoizma družbe postanejo dar za druge. Odločno je poudaril, da je revščina pohujšanje in pozval k pomoči zatiranim, odrinjenim na rob družbe, žrtvam vojn in tistim, ki morajo zapustiti domovino. V opoldanski molitvi Angelusa pa je med drugim omenil nove blažene mučence španske revolucije, trpeče v Mjanmaru, v Ukrajini in v palestinsko-izraelski vojni.

V svoji homiliji o talentih, ki jih je Bog dal vsakemu človeku, je papež ponovil svoj poziv, da se vsak po svojih močeh odzove na številne oblike revščine in se bori proti sebičnosti. Ne smemo zakopati Gospodovih talentov: "Tu je razpotje, na katerem se znajdemo v odnosu z Bogom: strah ali zaupanje."

Tako kot protagonisti iz prilike, smo tudi mi vsi prejeli talente, ki so veliko dragocenejši od denarja. Toda veliko je odvisno od našega zaupanja v Gospoda, ki osvobaja naša srca, nas dela dejavne in ustvarjalne v dobrem.

Mir je možen

V molitvi Angelusa je papež spomnil na 20 novih blaženih, ki so bili leta 1936 ubiti v Španiji iz sovraštva do vere. Poudaril je, da mučenec ni samo tisti, ki trpi preganjanje, ampak tudi tisti, ki lahko reče: „Oče, odpusti!"

Številni revni na kosilu s papežem
Številni revni na kosilu s papežem © Vatican News

Ob koncu molitve je spričo številnih vojnih žarišč, ki povečujejo trpljenje nedolžnih, še dejal:  "Mir je možen, za to je potrebna naša dobra volja. Mir je možen. Boriti se moramo proti vojni. In ne pozabimo, da je vojna vedno, pravim vam, vedno poraz, v katerem služijo le proizvajalci orožja."

Letošnja tema svetovnega dneva revnih se glasi: Če vidiš siromaka, ne odvrni svojega obličja od njega. "Zahvaljujem se vsem škofijam, župnijam in drugim organizacijam, ki so se v solidarnosti odzvale klicu družin in posameznikov, ki se težko prebijajo skozi življenje."

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju