Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Papež na kosilu z revnimi (foto: Vatican News)
Papež na kosilu z revnimi | (foto: Vatican News)

Strah ali zaupanje?

Novice | 19.11.2023, 20:51 Marjana Debevec s. Meta Potočnik

Pri sveti maši ob sedmem svetovnem dnevu revnih je papež Frančišek vse kristjane spodbudil, naj spričo brezbrižnosti in egoizma družbe postanejo dar za druge. Odločno je poudaril, da je revščina pohujšanje in pozval k pomoči zatiranim, odrinjenim na rob družbe, žrtvam vojn in tistim, ki morajo zapustiti domovino. V opoldanski molitvi Angelusa pa je med drugim omenil nove blažene mučence španske revolucije, trpeče v Mjanmaru, v Ukrajini in v palestinsko-izraelski vojni.

V svoji homiliji o talentih, ki jih je Bog dal vsakemu človeku, je papež ponovil svoj poziv, da se vsak po svojih močeh odzove na številne oblike revščine in se bori proti sebičnosti. Ne smemo zakopati Gospodovih talentov: "Tu je razpotje, na katerem se znajdemo v odnosu z Bogom: strah ali zaupanje."

Tako kot protagonisti iz prilike, smo tudi mi vsi prejeli talente, ki so veliko dragocenejši od denarja. Toda veliko je odvisno od našega zaupanja v Gospoda, ki osvobaja naša srca, nas dela dejavne in ustvarjalne v dobrem.

Mir je možen

V molitvi Angelusa je papež spomnil na 20 novih blaženih, ki so bili leta 1936 ubiti v Španiji iz sovraštva do vere. Poudaril je, da mučenec ni samo tisti, ki trpi preganjanje, ampak tudi tisti, ki lahko reče: „Oče, odpusti!"

Številni revni na kosilu s papežem
Številni revni na kosilu s papežem © Vatican News

Ob koncu molitve je spričo številnih vojnih žarišč, ki povečujejo trpljenje nedolžnih, še dejal:  "Mir je možen, za to je potrebna naša dobra volja. Mir je možen. Boriti se moramo proti vojni. In ne pozabimo, da je vojna vedno, pravim vam, vedno poraz, v katerem služijo le proizvajalci orožja."

Letošnja tema svetovnega dneva revnih se glasi: Če vidiš siromaka, ne odvrni svojega obličja od njega. "Zahvaljujem se vsem škofijam, župnijam in drugim organizacijam, ki so se v solidarnosti odzvale klicu družin in posameznikov, ki se težko prebijajo skozi življenje."

Novice
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...