Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež na kosilu z revnimi (foto: Vatican News)
Papež na kosilu z revnimi | (foto: Vatican News)

Strah ali zaupanje?

Novice | 19.11.2023, 20:51 Marjana Debevec s. Meta Potočnik

Pri sveti maši ob sedmem svetovnem dnevu revnih je papež Frančišek vse kristjane spodbudil, naj spričo brezbrižnosti in egoizma družbe postanejo dar za druge. Odločno je poudaril, da je revščina pohujšanje in pozval k pomoči zatiranim, odrinjenim na rob družbe, žrtvam vojn in tistim, ki morajo zapustiti domovino. V opoldanski molitvi Angelusa pa je med drugim omenil nove blažene mučence španske revolucije, trpeče v Mjanmaru, v Ukrajini in v palestinsko-izraelski vojni.

V svoji homiliji o talentih, ki jih je Bog dal vsakemu človeku, je papež ponovil svoj poziv, da se vsak po svojih močeh odzove na številne oblike revščine in se bori proti sebičnosti. Ne smemo zakopati Gospodovih talentov: "Tu je razpotje, na katerem se znajdemo v odnosu z Bogom: strah ali zaupanje."

Tako kot protagonisti iz prilike, smo tudi mi vsi prejeli talente, ki so veliko dragocenejši od denarja. Toda veliko je odvisno od našega zaupanja v Gospoda, ki osvobaja naša srca, nas dela dejavne in ustvarjalne v dobrem.

Mir je možen

V molitvi Angelusa je papež spomnil na 20 novih blaženih, ki so bili leta 1936 ubiti v Španiji iz sovraštva do vere. Poudaril je, da mučenec ni samo tisti, ki trpi preganjanje, ampak tudi tisti, ki lahko reče: „Oče, odpusti!"

Številni revni na kosilu s papežem
Številni revni na kosilu s papežem © Vatican News

Ob koncu molitve je spričo številnih vojnih žarišč, ki povečujejo trpljenje nedolžnih, še dejal:  "Mir je možen, za to je potrebna naša dobra volja. Mir je možen. Boriti se moramo proti vojni. In ne pozabimo, da je vojna vedno, pravim vam, vedno poraz, v katerem služijo le proizvajalci orožja."

Letošnja tema svetovnega dneva revnih se glasi: Če vidiš siromaka, ne odvrni svojega obličja od njega. "Zahvaljujem se vsem škofijam, župnijam in drugim organizacijam, ki so se v solidarnosti odzvale klicu družin in posameznikov, ki se težko prebijajo skozi življenje."

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...