Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Kristjan ni verodostojen, če …

Svet | 15.11.2023, 13:05 Marta Jerebič

Potem ko je papež pri sredinih splošnih avdiencah predstavljal različne pričevalce oznanjevanja evangelija, je danes ta niz katehez o apostolski gorečnosti povzel z vidika apostolske spodbude Veselje Evangelija, ki ta mesec praznuje deseto obletnico.

Papež bo v naslednjih katehezah obravnaval štiri točke apostolske spodbude. Kot prvo točko je tokrat izpostavil veselje.

"Jezus je veselje. Kristjan, ki je nezadovoljen, žalosten ali zamerljiv, ni verodostojen. Zato moramo biti pozorni na svoja čustva." Še posebej v tistih kontekstih, kjer Cerkev ne uživa več določenega družbenega priznanja, obstaja nevarnost, da ljudje prevzamejo odnos malodušja ali maščevanja. Prvi, ki moramo biti evangelizirani, smo zato prav mi, kristjani, je dejal papež.

Vzemimo si čas za molitev za mir

Med pozdravi romarjem iz različnih držav je sveti oče Poljake v luči nedeljskega svetovnega dneva revnih spodbudil, naj bodo še naprej evangeljsko radodarni do potrebnih, posebej do beguncev iz Ukrajine. Na koncu pa znova pozval k molitvi za mir v Ukrajini, Izraelu, Palestini, Sudanu in kjerkoli poteka vojna.

Svet
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...