Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Kristjan ni verodostojen, če …

Svet | 15.11.2023, 13:05 Marta Jerebič

Potem ko je papež pri sredinih splošnih avdiencah predstavljal različne pričevalce oznanjevanja evangelija, je danes ta niz katehez o apostolski gorečnosti povzel z vidika apostolske spodbude Veselje Evangelija, ki ta mesec praznuje deseto obletnico.

Papež bo v naslednjih katehezah obravnaval štiri točke apostolske spodbude. Kot prvo točko je tokrat izpostavil veselje.

"Jezus je veselje. Kristjan, ki je nezadovoljen, žalosten ali zamerljiv, ni verodostojen. Zato moramo biti pozorni na svoja čustva." Še posebej v tistih kontekstih, kjer Cerkev ne uživa več določenega družbenega priznanja, obstaja nevarnost, da ljudje prevzamejo odnos malodušja ali maščevanja. Prvi, ki moramo biti evangelizirani, smo zato prav mi, kristjani, je dejal papež.

Vzemimo si čas za molitev za mir

Med pozdravi romarjem iz različnih držav je sveti oče Poljake v luči nedeljskega svetovnega dneva revnih spodbudil, naj bodo še naprej evangeljsko radodarni do potrebnih, posebej do beguncev iz Ukrajine. Na koncu pa znova pozval k molitvi za mir v Ukrajini, Izraelu, Palestini, Sudanu in kjerkoli poteka vojna.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.