Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež med SDM v Lizboni (foto: Vatican Media)
Papež med SDM v Lizboni | (foto: Vatican Media)

Na družbenih omrežjih delite …

Svet | 15.11.2023, 11:22 Marta Jerebič

Vatikan je objavil papeževo poslanico za 38. svetovni dan mladih, ki ga bomo prihodnje leto obhajali po škofijah.

V njej Frančišek mlade spodbuja, naj se odločijo za način življenja, ki sloni na upanju. Postanejo naj sejalci upanja in veselja v življenju svojih prijateljev. Začnejo naj pri uporabi družbenih omrežij. Na njih se zdi, da je mnogo lažje deliti slabe novice, zato papež mlade spodbuja, naj vsak dan poskušajo deliti kakšno besedo upanja. Tako jih je povabil, naj prinašajo upanje sovrstnikom, ki trpijo zaradi vojn, najstniškega nasilja ali depresije. 

 Ne dovolite, da bi se nalezli brezbrižnosti in individualizma: ostanite odprti kot kanali, po katerih lahko Jezusovo upanje teče in se razliva v okoljih, kjer živite.

Ob koncu poslanice še ena papeževa spodbuda: »Dragi mladi, ne bojte se podeliti z vsemi upanje in veselje Kristusa Vstalega! Varujte iskro, ki se je prižgala v vas, a obenem jo podarjajte: videli boste, da bo rasla! Krščanskega upanja ne moremo obdržati zase kot lepega občutka, saj je namenjeno vsem. Še posebej bodite blizu tistim svojim prijateljem, ki so morda na videz nasmejani, a v notranjosti jočejo in so brez upanja. Ne dovolite, da bi se nalezli brezbrižnosti in individualizma: ostanite odprti kot kanali, po katerih lahko Jezusovo upanje teče in se razliva v okoljih, kjer živite.«

Naslednji svetovni dan mladih bo potekal leta 2027 v Seulu, v Južni Koreji. Še prej pa bo leta 2025 v Rimu »jubilej mladih«.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.