Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med SDM v Lizboni (foto: Vatican Media)
Papež med SDM v Lizboni | (foto: Vatican Media)

Na družbenih omrežjih delite …

Svet | 15.11.2023, 11:22 Marta Jerebič

Vatikan je objavil papeževo poslanico za 38. svetovni dan mladih, ki ga bomo prihodnje leto obhajali po škofijah.

V njej Frančišek mlade spodbuja, naj se odločijo za način življenja, ki sloni na upanju. Postanejo naj sejalci upanja in veselja v življenju svojih prijateljev. Začnejo naj pri uporabi družbenih omrežij. Na njih se zdi, da je mnogo lažje deliti slabe novice, zato papež mlade spodbuja, naj vsak dan poskušajo deliti kakšno besedo upanja. Tako jih je povabil, naj prinašajo upanje sovrstnikom, ki trpijo zaradi vojn, najstniškega nasilja ali depresije. 

 Ne dovolite, da bi se nalezli brezbrižnosti in individualizma: ostanite odprti kot kanali, po katerih lahko Jezusovo upanje teče in se razliva v okoljih, kjer živite.

Ob koncu poslanice še ena papeževa spodbuda: »Dragi mladi, ne bojte se podeliti z vsemi upanje in veselje Kristusa Vstalega! Varujte iskro, ki se je prižgala v vas, a obenem jo podarjajte: videli boste, da bo rasla! Krščanskega upanja ne moremo obdržati zase kot lepega občutka, saj je namenjeno vsem. Še posebej bodite blizu tistim svojim prijateljem, ki so morda na videz nasmejani, a v notranjosti jočejo in so brez upanja. Ne dovolite, da bi se nalezli brezbrižnosti in individualizma: ostanite odprti kot kanali, po katerih lahko Jezusovo upanje teče in se razliva v okoljih, kjer živite.«

Naslednji svetovni dan mladih bo potekal leta 2027 v Seulu, v Južni Koreji. Še prej pa bo leta 2025 v Rimu »jubilej mladih«.

Svet
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.