Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Zdravniki znova odločno proti evtanaziji: država naj najprej uresniči zaveze dostopne paliativne oskrbe

Novice | 14.11.2023, 14:55 s. Meta Potočnik

Poslanci Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so na včerajšnji seji med drugim ponovno potrdili kodeks zdravniške etike, ki določa, da zdravnik zavrača evtanazijo in pomoč pri samomoru. Ob tem so ministrstvo za zdravje pozvali k realizaciji zavez za izboljšanje paliativne oskrbe v Sloveniji. Številni poslanci so poudarili, da če civilna družba zahteva pomoč pri samomoru ali evtanazijo, naj to izvede sama.

Spomnimo, da so konec julija zagovorniki prostovoljnega končanja življenja z medicinsko pomočjo predlog zakona vložili v parlamentarno proceduro. Sledile so burne razprave med zdravniki, ki jih predlagatelji zakona vidijo kot sodelujoče pri prostovoljnem samomoru. Zdravniki so prepričani, da so braniki življenja in so zdravniki postali, ker želijo ljudem pomagati živeti, in ne umreti. Takrat je predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš za naš radio povedal: »Zato odločno nasprotujemo dejanju, ki je vsekakor nehumano, in je povsem v nasprotju z našim poslanstvom: ščititi življenje od spočetja do naravne smrti.«

Opozoril je na dejstvo, da nekdanje države Beneluxa beležijo skoraj eno tretjino zlorab pri izvajanju evtanazij: »ker nimajo vseh ustreznih soglasij. Gre predvsem za psihiatrične bolnike, za otroke ali osebe, ki niso opravilno sposobne. V ozadju so lahko finančni interesi, sledijo interesi svojcev. Število evtanazij se poveča tudi do ene tretjine tik pred dopusti, kajti nekateri svojci se želijo na hitro znebiti svojih ostarelih in nemočnih staršev.«

Na včerajšnji seji je bil predsednik skupščine Marko Jug jasen. Dokler paliativna oskrba ni popolnoma organizirana, je za zakon, kakršen je trenutno v parlamentarnem postopku, povsem prezgodaj. Meni, da številni podcenjujejo kakovost življenja bolnikov, kajti bolniki v raziskavah ocenjujejo, da imajo bolj kakovostno življenje, kot zase ocenjujejo zdravi ljudje. Ker sem se sam posveča tetraplegikom, je podal primer, ko po poškodbi v prvem mesecu večina ljudi želi umreti in če bi imeli možnost, bi zahtevali evtanazijo. Vendar niti en od bolnikov po šestih mesecih več ne razmišlja o tem, po enem letu pa kakorkoli gibalno oviran živi naprej.

K razpravi so povabili tudi nekatere strokovnjake. Vodja paliativnega tima na pediatrični kliniki Anamarija Meglič je dejala, da je paliativna oskrba bistvo zdravniškega poklica. "Menim, da zakon izhaja iz strahu ljudi, ki se bolezni in trpljenja neznosno bojijo, ampak niso v stiku z ljudmi, ki si želijo živeti," je povedala.

Imunolog Alojz Ihan je dejal, da je predlog zakona državljanski predlog, ki daje dovoljenje za bilančni samomor. "Če je pobuda popolnoma civilna, je lahko izvedena zunaj zdravstva," je prepričan. Ob tem je dodal, da morajo zdravniki jasno povedati, da lahko sprejem takega zakona pokvari odnos do bolezni in bolnih.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.