Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Janez Janša (foto: Tomo Strle, Domovina)
Janez Janša | (foto: Tomo Strle, Domovina)

Janša: Centri moči v veliki nervozi iščejo zamenjavo za predsednika vlade Goloba

Slovenija | 14.11.2023, 12:15 Alen Salihović

Če bi bile volitve danes, bi največ ljudi volilo stranko SDS. S precejšnjim padcem podpore ji sledi Gibanje Svoboda, tej pa SD, NSi in Levica, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. Več kot polovico vprašanih delo vlade ocenjuje negativno, premier Robert Golob pa je zabeležil največji mesečni padec na Barometru priljubljenosti katerega koli politika do zdaj. S šestega je padel na predzadnje 19. mesto. Na Barometru še naprej vodi predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in državni sekretar, ki bdi nad popoplavno obnovo, Boštjan Šefic. Na anketo Dela se je na profilu X odzval prvak SDS Janez Janša.

Prvak opozicije Janša je zapisal, da se že nekaj dni večinski mediji trudijo s pripravo javnosti na šok, ki ga je prinesla anketa Mediane. »Kaj podobnega se v zadnjih 35 letih še nikoli ni dogajalo. V zraku je politični #DerUntergang formalno vladajoče garniture,« je zapisal in nadaljeval, da centri moči, katerih obstoj se niti ne skriva več, v veliki nervozi iščejo zamenjavo za predsednika vlade Goloba. »S tem hočejo podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza. Vodstvi koalicijskih SD in Levica pri tem aktivno sodelujeta,« poudarja Janša.

Po njegovih besedah je zamera, jeza in bes osrednjega centra moči še narasel po zadnjem konfliktu med Gibanjem Svoboda in NSi. »S tem je namreč ogrožen njihov ključni politični cilj tega mandata: Ustavne spremembe, s katerimi želijo cementirati imenovanje sodnikov brez javnosti, spremeniti volilni sistem po volji tranzicijske levice ter uvesti možnost selektivnega odločanja na Ustavnem sodišču,« je zapisal Janša.

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.