Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Blagoslov obeležja dvanajstim mučeniškim duhovnikom (foto: Jože Potrpin)
Blagoslov obeležja dvanajstim mučeniškim duhovnikom | (foto: Jože Potrpin)

Škof Saje v Črnomlju: Počastitev spomina, ki je bil po krivici osramočen in zabrisan

Novice | 13.11.2023, 11:17 Marjana Debevec

Mineva osemdeset let od smrti viniškega kaplana p. Ivana Salmiča, ki je bil ubit na Žežlju nad Vinico, dva dni kasneje je bil ubit župnik s Preloke Jože Pokorn. Pri včerajšnji sveti maši, ki jo je v Črnomlju daroval škof Andrej Saje, so se zato spomnili mučeniške smrti dvanajstih duhovnikov, ki so bili med II. svetovno vojno umorjeni v Beli krajini. Po maši je škof Saje blagoslovil še spominsko obeležje.

Namen spomenika ubitim duhovnikom Bele krajine ni iskanje krivcev za zločin, temveč počastitev njihovega spomina, ki je bil po krivici osramočen in zabrisan, je v nagovoru poudaril novomeški škof.

»Ti dvanajsteri duhovniki so nam danes vzor pastirjev, ki kljub nevarnosti ne zapustijo svoje črede in za ceno svojega življenja ostanejo zvesti Dobremu pastirju. Nihče izmed njih ni gojil maščevanja in svojih nasprotnikov ni izdajal okupatorjem.«

Odpoved maščevanju, vendar ohranjane spomina

Njihovo pričevanje nas po besedah škofa Andreja Sajeta vabi k prizadevanju za medsebojno sožitje, za spravo v slovenskem narodu, za mir in pravičnost, k odpuščanju za storjene krivice in odpovedi po vsakršnem maščevanju.

Kristjan po njegovih besedah dobi moč za mučeništvo samo iz tesne povezanosti s Kristusom. Gre za dejanje ljubezni kot odgovor na neizmerno Božjo ljubezen.

Slovesna sveta maša v Črnomlju
Slovesna sveta maša v Črnomlju © Jože Potrpin

»Spomin na dvanajst zverinsko umorjenih duhovnikov in na druge mučence Cerkve nas vabi k prizadevanju za resnico, spravo, pravično družbo in odgovornemu življenju vsakega od nas v Cerkvi in družbi. Mučenci za Kristusa naj bodo seme novih kristjanov in upanja za Cerkev,« je sklenil škof Saje, ki je po maši še blagoslovil spominsko obeležje.

»V postopku za beatifikacijo slovenskih mučencev komunističnega nasilja sta na seznamu med 26. kandidati dva duhovnika tudi s spomenika v Črnomlju in sicer Jakob Omahen in p. Ivan Salmič.« Na spomeniku, delu kiparja Marjana Dreva, je zapisano bistvo njihovega darovanja: »Boga ljubili, vernike učili, mučeništvo prestali, slavo dosegli«.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...