Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Vrtnica na grobu (foto: Pixabay)
Vrtnica na grobu | (foto: Pixabay)

Indi Gregory umrla

Svet | 13.11.2023, 11:09 Marta Jerebič STA

8-mesečna britanska deklica Indi Gregory, ki se je znašla v središču pravne bitke v Veliki Britaniji glede njenega zdravljenja, je danes umrla, je sporočila njena družina. Do njene smrti je prišlo manj kot 24 ur potem, ko so jo zdravniki po odločitvi sodišča odklopili z aparatov.

Indi Gregory je trpela za neozdravljivo mitohondrijsko boleznijo. Starša sta nasprotovala zdravnikom v nottinghamski bolnišnici, ki so menili, da bi morali deklico odklopiti z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju. Zdravniki so trdili, da bi bilo nadaljnje zdravljenje za deklico boleče in ne bi imelo učinka. Oktobra jim je pritrdilo tudi sodišče, staršema pa po sodni poti odločitve ni uspelo razveljaviti.

Italija Indi podelila državljanstvo
Italijanska vlada je 6. novembra deklici podelila italijansko državljanstvo, vendar je sodnik višjega britanskega sodišča zavrnil dovoljenje za premestitev v vatikansko bolnišnico Bambino Gesu v Rimu, češ da to ne bi bilo v otrokovem najboljšem interesu.

Zdravniki so jo tako v petek iz bolnišnice premestili v hospic, kjer so jo odklopili z aparatov. Srce dojenčice je nehalo biti danes malo pred 2. uro zjutraj.

"Britanski sistem javnega zdravstva in sodišča ji niso vzeli le možnosti, da bi živela dlje, ampak so ji vzeli tudi dostojanstvo, da bi umrla v družinskem domu," sta danes sporočila starša in dodala, da sta jezna, strta in osramočena.

Italijanska premierka Georgia Meloni je medtem izrekla sožalje staršema deklice. "Naredili smo vse, kar smo lahko, vse, kar je bilo mogoče. Žal pa to ni bilo dovolj. Srečno pot, mala Indi," je dodala.

Papeževa molitev
Bližino mali Indi je izrazil tudi papež Frančišek. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi v soboto dejal, da papež moli zanjo in njeno družino, svoje misli pa ob tem usmeril k vsem otrokom, ki v teh urah po vsem svetu živijo v bolečini ali tvegajo svoje življenje zaradi bolezni in vojne.

Svet
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.