Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vrtnica na grobu (foto: Pixabay)
Vrtnica na grobu | (foto: Pixabay)

Indi Gregory umrla

Svet | 13.11.2023, 11:09 Marta Jerebič

8-mesečna britanska deklica Indi Gregory, ki se je znašla v središču pravne bitke v Veliki Britaniji glede njenega zdravljenja, je danes umrla, je sporočila njena družina. Do njene smrti je prišlo manj kot 24 ur potem, ko so jo zdravniki po odločitvi sodišča odklopili z aparatov.

Indi Gregory je trpela za neozdravljivo mitohondrijsko boleznijo. Starša sta nasprotovala zdravnikom v nottinghamski bolnišnici, ki so menili, da bi morali deklico odklopiti z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju. Zdravniki so trdili, da bi bilo nadaljnje zdravljenje za deklico boleče in ne bi imelo učinka. Oktobra jim je pritrdilo tudi sodišče, staršema pa po sodni poti odločitve ni uspelo razveljaviti.

Italija Indi podelila državljanstvo
Italijanska vlada je 6. novembra deklici podelila italijansko državljanstvo, vendar je sodnik višjega britanskega sodišča zavrnil dovoljenje za premestitev v vatikansko bolnišnico Bambino Gesu v Rimu, češ da to ne bi bilo v otrokovem najboljšem interesu.

Zdravniki so jo tako v petek iz bolnišnice premestili v hospic, kjer so jo odklopili z aparatov. Srce dojenčice je nehalo biti danes malo pred 2. uro zjutraj.

"Britanski sistem javnega zdravstva in sodišča ji niso vzeli le možnosti, da bi živela dlje, ampak so ji vzeli tudi dostojanstvo, da bi umrla v družinskem domu," sta danes sporočila starša in dodala, da sta jezna, strta in osramočena.

Italijanska premierka Georgia Meloni je medtem izrekla sožalje staršema deklice. "Naredili smo vse, kar smo lahko, vse, kar je bilo mogoče. Žal pa to ni bilo dovolj. Srečno pot, mala Indi," je dodala.

Papeževa molitev
Bližino mali Indi je izrazil tudi papež Frančišek. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi v soboto dejal, da papež moli zanjo in njeno družino, svoje misli pa ob tem usmeril k vsem otrokom, ki v teh urah po vsem svetu živijo v bolečini ali tvegajo svoje življenje zaradi bolezni in vojne.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.